minaret u kostela sv. Josefa

Granada, Albaicín, Alminar de San José
Minaret patrně z 11. stol. stál u mešity al-Murabitin v muslimském městě Albaicín, dnes součást Granady. Mešita zbořena r. 1517. Nahrazena současným kostelem sv. Josefa. Minaret upraven na zvonici. Celý Albaicín je od r. 1994 památkou UNESCO.
Střední část věže od východu.
Nad historickou částí Granady se rozkládá svérázný Albaicín, kdysi samostatné muslimské královské město. Z těch dob si uchoval síť úzkých křivolakých uliček. Albaicín stojí na kopci nad řekou Darro a nad historickým centrem Granady. Na druhé straně řeky je světoznámá Alhambra, mladší opevněné královské město nasridských sultánů. U řeky jsou dosud patrné pozůstatky kamenného mostu El Puente del Cadi ze 13. stol., který obě královská města spojoval. Albaicín je dnes možné snadno minout díky veliké konkurenci zdejších památek, především Alhambry a historického centra Granady. Má přitom ale některé z nejstarších památek v celé Granadě, například městské opevnění a brány z 11. stol. U kostela sv. Josefa stojí nenápadný minaret (Alminar de San José), také nejpozději z 11. stol. Jeho interiér je nepřístupný, zvenčí je ale snadno přístupný, stojí totiž přímo na rohu dvou ulic. Jen asi 4 m jižně od minaretu je z cihel vyzděná fontána, také z doby muslimského Albaicínu. Další minaret stojí u kostela sv. Jana (Alminar de San Juan de los Reyes), ten je ale možno vidět jen zpovzdálí. Při návštěvě Granady je tedy dobré si rezervovat alespoň tři hodiny na prohlídku této části města. Z nejvyšší části Albaicínu je krásný pohled na Alhambru a na pohoří Sierra Nevada.
Pavel Semple, zdroj: (různé internetové zdroje)., 6.6. 2021
popis

Volně stojící minaret je úzká neomítnuta věž čtvercového půdorysu o stranách dlouhých 3,85 m. Vstup je na jihovýchodní straně, naproti kostelu sv. Josefa. Její spodní část je postavena z druhotně použitých římských kvádrů. Vstupní portál v přízemí má plochý kamenný překlad. Uvnitř je devítiramenné přímé schodiště s centrálním čtvercovým pilířem. Střední část věže je vyzděna z plochých kvádrů. Ty ve zdivu vytvářejí pravidelný vzor. Dvojice čelně vystupujících kvádrů se střídají s kvádry zazděnými naplocho. Ve střední části jihovýchodního průčelí je portál s podkovovitým obloukem, který původně vedl na balkón. Nejvyšší částí věže je zvonice ze 16. stol., postavená z úzkých cihel. Zvonice má čtyři půlkruhové otvory se zvony. Střecha je stanová s keramickou krytinou. Datování minaretu dnes značně kolísá mezi 10. a 11. stol. Způsob zdění střední části věže odpovídá době Umajského kalifátu (10. stol). Může ale jít o pokračování stylu…  číst dále

historie

Od začátku 8. stol. byla většina Pyrenejského poloostrova součástí Umajského kalifátu. Ten se táhl od Pyrenejského poloostrova přes celé severní pobřeží Afriky až do dnešního Íránu. Al-Andalus, muslimské teritorium dnešního Španělska, byl od roku 756 autonomním královstvím. Umajský kalifát se na začátku 11. stol. rozpadl. To vedlo ke vzniku malého království (taify) s centrem v Granadě. Nejstarší královské sídlo v dnešní Granadě bylo právě v Albaicínu. Od začátku 11. stol. sloužilo místním vládcům. Teprve Muhammad I. (1232-1273), zakladatel Nasridské dynastie, začal na opačné straně řeky Darro stavět nové královské sídlo, dnešní Alhambru. Albaicín měl téměř třicet mešit, vlastní vládu, soud a vojsko. V 11. stol. byly postaveny dosud stojící městské hradby a brány. Vodu do města přiváděl důmyslný systém vodních kanálů. Jednou z mnoha zdejších mešit byla mešita al-Murabitin. U ní byl nejpozději v 11. stol. postaven dosud stojící minaret.…  číst dále

Pavel Semple, zdroj: (Aurelio Cid Acedo, The ALHAMBRA and Granada in FOCUS, Edilux S.L., 2008)., 6.6. 2021

, Půdorys věže.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek