Pevnostní areál Slavonice je ukázkou části obranné pevnostní linie ČSR budované v letech 1935–1938. Je tvořen sedmnácti objekty prvního i druhého sledu, zrekonstruovanými do původní podoby. Jedná se o významnou vojensko-technickou památku na Jindřichohradecku.
Areál se nachází 2 km západně od Slavonic směrem na Staré Město pod Landštejnem. Nejlepší je vydat po červené turistické značce, která nás k areálu perfektně zavede.
Rodochrozit , 5.10. 2011
popis

Pevnůstka A-140, nacházející se v těsné blízkosti horního přírodního parkoviště pro návštěvníky, je prvním objektem slavonického areálu. Na stěnách se nacházejí části neodstraněného bednění a celý objekt je usazen na tzv. skořápce, na dně stavebního výkopu o hloubce kolem jednoho metru. Další objekt A-120, který je zvenčí uveden do ideálního stavu z období mobilizace, je opatřen maskovacím nátěrem. Po jeho obvodu prochází jednořadá překážka z ostnatého drátu. Interiér je rekonstruován do stavu z počátku padesátých let, kdy byly bývalé objekty opevnění po komunistickém převratu v oblasti jižní hranice narychlo reaktivovány, aby byly připraveny pro použití v případném konfliktu s imperialistickým Rakouskem. V objektu jsou k vidění původní dveře, lafeta pro kulomety vz. 26 a 37 a další zbraně. Zachovalý pozorovací průsek k objektu A-140, který je s přihlédnutím na detail kompletně uveden do reálného stavu…  číst dále

Rodochrozit - podle informací na internetu, 5.10. 2011

Jihočeský kraj,  Jindřichův Hradec  (JH), Slavonice