Hrad typu motte z přelomu 12. a 13. stol. na východním okraji města Dromore v hrabství Down v Severním Irsku. Postaven v rámci normanské okupace Ulsteru. První písemná zmínka pochází z let 1211-1212. Dobyt a pobořen skotským vojskem v roce 1315.
Pohled z předhradí na mottu. Na popředí je val na východním okraji předhradí.
Hrad leží na nevýrazném terénním hřbetu nad pravým břehem řeky Lagan. Svah hřbetu spadá na jihu k řece, na severu hřbet naopak přechází v planinu. Motta (uměle navršený hradní vrch) se nachází na nejvíce ohrožené severní straně hradu. Předhradí leží za mottou v jižní části hradu. Kruhová motta má v základně průměr téměř 60 m. Je sice impozantní, ale není svou velikostí nijak výjimečná. Ve svahu motty je pod vrcholem patrný úzký zarovnaný ústupek zeminy po celém obvodu. Jedná se o původní terasu která nesla dřevěnou palisádu. Na všech stranách je motta obehnaná kruhovým příkopem, před nímž je navíc na západní, severní a východní straně val. Tento val je pozoruhodný svou šířkou, v základně má přes 20 m. Jeho plochá vrcholová část má šířku přibližně 13 m. To umožnilo navršení dalšího menšího valu na vrcholu tohoto valu podél jeho vnější hrany. Za tímto menším valem tak stále zbyl plochý vrcholový prostor o šířce až 9 m. (Veškeré rozměry jsou odhadnuty z půdorysu s měřítkem na místní informační tabuli). To umožnilo nejen snadný pohyb vojska, ale potenciálně také využití pro přízemní dřevěné stavby a ohrady pro dobytek. Val tak mohl mít druhotnou roli dalšího předhradí. Před tímto valem je patrný další příkop po celé jeho délce. Val tak vznikl vykopáním příkopu po obou jeho stranách spíše než navršením. Plochý vrchol valu tak může být alespoň místy původním terénem. Předhradí samotné bylo částečně navršeno při hloubení příkopů. Má nepravidelně čtvercový půdorys a na všech stranách je na něm navršen val. Na východní straně je předhradí chráněno příkopem a před ním navršeným valem. Příkop a val se na severu spojují s příkopem a valem motty. Na západní straně zemní opevnění chybí, svah je tu směrem dolů k řece prudší. Na jižní straně předhradí se zdá být další příkop, ale hustá vegetace tu brání přístupu. Celý areál hradu je dobře udržovaný a zbavený vegetace. To samo o sobě je…  číst dále
Pavel Semple, 18.12. 2015
historie

Zemní pozůstatky motte hradu Dromore se nachází na východním okraji stejnojmenného města v hrabství Down v Severním Irsku nad řekou Lagan. Jedná se o nejvýznamnější motte & bailey (motta s předhradím) hrad v celé provincii Ulster. Motta je uměle navršený hradní kopec. Hrad Dromore má navíc uměle navršené i předhradí a celek je obehnán příkopy a valy. Hrad založili Normani v rámci okupace Ulsteru. Tuto okupaci zahájil Jan de Courcy s malou skupinou vojáků (pouze 22 rytířů a doprovod) z normanské posádky v Dublinu v únoru 1177. Jan okupaci dlouho a dobře plánoval. Vojáci se přes zimu v Dublinu nudili a tak se našlo pár dobrodruhů, kteří se k němu přidali. Tato malá výprava rychlým útokem přepadla a obsadila keltskou pevnost na kopci Down, sídlo království Dal Fiatach (dnešní Downpatrick). Král Rory MacDunlevy utekl, aby se o pár dnů později vrátil s vojskem svou pevnost dobýt zpět.…  číst dále

Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule, S. Flanders, ‘John de Courcy, Prince of Ulster, W&G Baird Ltd, Antrim, 2015)., 18.12. 2015

Spojené království, Severní Irsko, hrabství Down