V západních Čechách jedinečný příklad romantizující úpravy krajiny v 19. století. Rozsáhlý park s původní smrkovou výsadbou, doplněný alejemi listnatých stromů. V něm romantické stavby-zřícenina hradu Ballymotte, drak 1, drak 2, želva, gloriet (altán), hájovna a jezírko s čápem. Památkově chráněno.
začátek cesty k lesoparku, uprostřed křížek, vlevo vpozadí bývalá hájovna
Začátek cesty k lesoparku je na odbočce u křížku (a u bývalé hájovny) na silnici z Nalžov do Zahrádky. Prochází tudy modrá turistická stezka, která vás spolehlivě dovede k uvedeným zajímavostem.
Wikipedie; mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 23.11. 2021
popis

Prašivický vrch představuje výraznou krajinnou dominantu s nejvyšší nadmořskou výškou 575 m. Krajinný lesopark se rozkládá na jeho jižním svahu; rozsáhlý, s původní smrkovou výsadbou, doplněnou umělou výsadbou listnatých stromů při hlavních alejích, které spojují romantizující stavby a skulptury. Mezi největší patří stavba umělé zříceniny hradu Ballymotte (viz samostatné heslo). K dalším patří pak kamenné plastiky drak 1, drak 2 a želva, jezírko s čápem a gloriet (altán); na jižním okraji pak původně klasicistní hájovna (památková ochrana zrušena - necitlivě rekonstruována nynějšími majiteli). Celý komplex je památkově chráněný. V západních Čechách jedinečný příklad romantizující úpravy krajiny v 19. století

Památkový katalog NPÚ; Jaroslav Špiroch., 17.11. 2021

historie

Komponovaný přírodní park na vrchu Prašivec byl založen na jeho jižním svahu severovýchodně od města Nalžovské Hory. Unikátní historicko-romantický krajinný komplex, který nemá v západních Čechách obdoby, založil majitel zdejšího panství hrabě Ludvík Taaffe (1791-1855). Parkové úpravy byly prováděny v letech 1837-1845; doplněny romantickými stavbami a skulpturami v letech 1842-1874. Další úpravy byly provedeny v letech 1886-1913. Klasicistní hájovna pravděpodobně z 18./19. století je zachycena na mapě Stabilního katastru (1837). V posledních letech proběhly opravy romantických objektů a skulptur, na barevné provedení čeká ještě drak 2 a pouze gloriet (altán) je ještě ve značně zchátralém stavu a čeká na opravu. Původní klasicistní hájovna v jižní části parku pozbyla památkové ochrany a byla nynějšími majiteli necitlivě rekonstruována.

Památkový katalog NPÚ; Wikipedie; mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 17.11. 2021

Plzeňský kraj,  Klatovy  ( KT), Nalžovské Hory-Nalžovy