skautská mohyla na Ivančeně

Ivančena u Lysé hory
Skautský památník na Ivančeně pod Lysou horou vybudovaný v r. 1946 ostravskými skauty na paměť 5 jejich členů, kteří byli 24. dubna 1945 popraveni nacisty v Těšíně. Kamenná mohyla symbolizuje boj za svobodu, vlastenectví a přátelství.
mohyla Ivančena pod Lysou horou
© Jan P. Štěpánek 05/2006
Graficke pismenko Skautský památník na Ivančeně, zvaný častěji jako Ivančena. Tvoří jej mohutná kamenná mohyla vybudovaná na paměť ostravských skautů umučených nacisty na konci 2. světové války. Mohyla symbolizuje nejen památku na statečné skauty nesmyslně zabité, ale také na vlasteneckou hrdost, statečnost a přátelství. Do roku 1989, kdy padl komunistický totalitní režim, byla mohyla na Ivančeně i symbolem boje za demokracii a proti nesvobodě. Proto byly pravidelné hromadné výstupy skautů a jejich příznivců pečlivě sledovány a mnohdy i zakazovány. Hromadné výstupy na Ivančenu se konají vždy neděli nejbližší 24. dubnu. Nejlepší přístup k mohyle na Ivančeně, ležící na ...

historie

Mohyla na Ivančeně byla založena 6. října 1946 oddílovou radou 30. oddílu Junáka z Ostravy na paměť pěti ostravských skautů – Vládi Čermáka, Vládi Pacha, Milana Rottera, Quido Němce a Otto Kleina. Ti byli 24. 4. 1945 popraveni nacisty v polském Těšíně za svou protiněmeckou činnost. Od roku 1961 se u mohyly pravidelně nejbližší neděli k 24. dubnu scházejí skauti, turisté a trampové. V 90. letech 20. století byla mohyla neznámými vandaly velmi