Jeskyně Pekárna je vzdálena asi 1,5 km od obce Ochoz u Brna, významná bohatou historií osídlení sahající až 50 000 let do prehistorické minulosti. Je nejvýznamějším magdalénským sídlištěm na uzemí Čech.
Jeskyně Pekárna
Graficke pismenko Jeskyně leží v údolí Říčky, které je poseto jeskynními útvary jako je tento. Vchod do jeskyně je obrovský; široký plných 23 metrů a vysoký metrů 6. Jeskyně je dlouhá 64 metrů a právě díky širokému vchodu a své výšce 2–3 m je téměř celá osvětlena denním světlem. Jeskyně byla osídlena od starého paleolitu (cca. 600 000 – 250 000 př. n. l.) až do doby bronzové (cca. 2000 – 750 př. n. l.). Její nejvýznamnějšími obyvateli se však stali lovci sobů v době magdalénienu (cca. 18,000 až 10,000 př. n. l. ). Již Jindřich Wankel (1821 – 1897) a amatérský krasový badatel Martin Kříž (1841 – 1916 ) zde našli vzácné pozůstatky z doby starého paleolitu. V letech ...

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.