Zámek, původně jezuitská rezidence postavená snad koncem 16. století. Po zrušení řádu v roce 1773 byl v majetku Moravského studijního fondu. Od roku 1808 za Linhartů proběhly klasicistní úpravy. V roce 1945 zámek zkonfiskován, poté v něm umístěny kanceláře a byty.
zámek Vážany nad Litavou
Zámek stojí ve středu obce a tvoří severovýchodní nároží areálu dvora. Je to nevelká patrová dvoukřídlá jednoduchá budova krytá polovalbovou střechou.
Vlastislav Mareček, F. Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska, Šmíra-Print 2015 , 19.10. 2016
historie

Ves se poprvé připomíná v roce 1287. Až do 70. let 16. století byla v majetku ženského augustiniánského kláštera v Brně a poté v majetku brněnské jezuitské koleje. Koncem 16. století zde jezuité vybudovali dvůr a při něm pravděpodobně vznikla i nevelká rezidence. Majetkem jezuitské koleje zůstal dvůr i rezidence až do zrušení řádu v roce 1773. V tomto roce se objekt dostal do správy Moravského studijního fondu, který jej v roce 1807 prodal Antonínu Bedřichovi svob. pánovi Mayern. Ten jej hned následující rok prodal Vincentu Feistmantelovi, který zámek ještě týž rok prodal Františku Antonínovi z Linhartů. Linhartové provedli úpravy rezidence ve stylu klasicismu. Zámek vlastnili až do roku 1916, kdy jej postoupili Cukrovarnické společnosti Heřman Redlich ve Slavkově. V roce 1945 jim byl zámek zkonfiskován. Byly zde umístěny kanceláře místního národního výboru, zemědělského družstva a byty. V současnosti je…  číst dále

Vlastislav Mareček, F. Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska, Šmíra-Print 2015, 19.10. 2016

Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY), Vážany nad Litavou