Původní renesanční tvrz postavili Sádovští ze Sloupna v 16. stol. Za Dietrichštejnů upravena na trojkřídlý zámek s kaplí zdobenou freskami J. Sterna. Čtvrté křídlo vzniklo později. Historizující přestavbu provedli Mitrovští z Nemyšle po r. 1843.
Čelo zámku s průjezdem
© Roman Řezáč 07/2004
Zámek dnes slouží sociálním účelům, je v něm domov důchodců. Přístupná je pouze zahrada kolem zámku, přiléhající obora je uzavřená, nachází se v ní asi 75 druhů dřevin.
historie

Čtyřkřídlý zámek je přestavěný z renesanční tvrze z roku 1560. Za Dietrichštejnů byl zámek barokně upraven, kaple vybavená freskami J. Sterna se v téměř nezměněné podobě zachovala dodnes. Historizující přestavbu, tak jak ji známe dnes, provedli Mitrovští z Nemyšle. O zámek se vedly prudké boje za slavkovské bitvy, jako obranný objekt využilo francouzké vojsko blízké barokní sýpky. Poblíž údajné šachtové hroby.

Další texty historie

18.1.2010 19:07 Jaromír Schoffer
Ze sýpky mají vzniknout Loftové byty kontakt na prodejce a majitelku Jolanu Žaludovou: www.baroque.cz a meil: info@baroque Otevřena bude 23.1.2010 v 17 hodin.Bude to tak asi zřejmě poslední možná návštěva ještě původní podoby před započetím výstavby bytů!
30.3.2009 10:58 J.Schoffer
Zámek byl pod správou fary v Telnici Sokolnice byly jen filiálkou zobecní a zámeckou kaplí.Vše tedy bylo uloženo na faře v Telnici na které spali i Napoleon na faře sou bílá Kachlová klasicistní stojatá kamna v kanceláři tato fara je podsklepena strop je valená klenba na nějž navazující další sklepení dnez z havarijních duvodů zazděné.Přízemí fary má trámové záklopové stropy později podbité rákosem a na koncích stěn s profilovaným obloukem.Původní dveře sou kazetové z původním kováním z období klasicizmu taktéž i zdobná dlažba z 19stol.Na faře sou teké uloženy dělové a palné koule z období Napoleonských válek,potom je zde soubor obrazů kněží a děkanů působicích na faře a zde zemřelých asi 7 obrazů.
30.3.2009 10:48 J.Schoffer
Zámek Sokolnice urývá ve svém mobiliáři v kapli sv.kříže bílý barokní brokátový ornát ušitý ze svatebních šatů hraběnky Mitrovské na zádech dole s vyšitým erbem Mitrovských,dále pak pár cínových píštal z původních varhan a ve stodole fary v Telnici dnes Orlovna bývala barokní kovaná mříž původně před oltářem v kapli taktéž rozbitá křtitelnice z černého mramoru,bohužel při stavbě orlovny se někomu hodila.Dále pak je na faře v Telnici na půdě uložen litinový erb Mitrovských kteří významě přestavěli zdejší faru,která ukrývá i cenné listiny jako např křestní listy Mitrovských atd.Knihovna a další mobiliář byl odvezen na svozový zámek v Lisicích
22.9.2009 07:47 David Šmoldas
zajimam se o hystoryji rodu Mitrovskych o zamek ale hlavne o oboru mate nejake informace dekuji smoldas
Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO),