Pomník obrozeneckého politika, historika a spisovatele postavený r. 1898 nákladem obce Čelechovice na Hané. Za nacistické okupace unikl zničení ukryt ve stodole, znovu vztyčen dne 27.8 1945. Pomník tvoří pískovcový pylon s portrétem Palackého v oválné kartuši.
© Ivo Rozehnal, 04/2014
Pomník stojí severozápadně od Čelechovic na Hané při zelené turistické značce a na trase naučné stezky Velký Kosíř.
24.7. 2007

historie

Pomník Františka Palackého na úpatí Kosíře je velmi zvláštním objektem. Je umístěn mimo obec a jen vzpomíná na zašlou slávu. Postaven byl roku 1898 nákladem obce Čelechovice na Hané. Nese nápis SLAVME SLAVNĚ SLÁVU SLÁVŮ SLAVNÝCH. Za první republiky se u něj 5. července konala slavnostní shromáždění. V době okupace měl být odstraněn a v místním lomu zničen. Dva místní občané pomník převezli a ukryli ve stodole. Majitel lomu nato vydal potvrzení o

pomník, památník
     Prostějov  (PT)