Botanická zahrada vybudovaná ve 30. letech 20. stol., za války prakticky zničena, dnes obnovena na ploše 4600 m2.
Botanická zahrada
Pohled na vstup do Botanické zahrady z Lidické ulice.

Botanická zahrada

Graficke pismenko Botanická zahrada v Prostějově byla založena roku 1933 pro potřeby škol a veřejnosti. Při svém založení byla zaměřena na regionální flóru, takže její základ tvořilo hlavně rostlinstvo, které se nacházelo v prostějovském okrese. Nejvíc utrpěla za 2.sv.války, kdy část zahrady sousedící s kasárnami zabrala německá armáda. Po válce sice došlo k obnově, ale již nedosáhla své původní rozlohy. Dnes je složení druhů rostlin přizpůsobeno především požadavkům výuky na školách prvního a druhého stupně. Účelem a posláním botanické zahrady je poskytovat návštěvníkům základní údaje o rostlinách, jejich hodnotách, účincích, ale i k relaxaci. Od roku 1986 je ...
Ivo Rozehnal - podle www..prostejov.cz/vecernik/ - aktualizováno 7/2016, 26.4. 2007