kaple Panny Marie Pomocné

morová kaple na Pukli, Místek
Barokní morová kaple vystavěna páterem M. Čejkou r. 1734 z odkazu Valentina Blatana nedaleko místa hromadného hrobu obětí velkého místeckého moru z let 1715-16.
Místo hromadného hrobu morových obětí s kaplí Panny Marie na návrší nad ním
© Jan P. Štěpánek 03/2007
Graficke pismenko Morová kaple zasvěcená Panně Marii Pomocné v místě zvaném Pukla, ležícím asi 800 m jižně od centra města Místek. Pukla či na Pukli bylo a označováno místo na jižním okraji intravilánu někdejšího městečka Místku (před jeho rozmachem ve 2. polovině 20. století). V těchto místech se plochá rozlehlá niva řeky Ostravice začala zvedat v plochy luk, které stoupaly až k Místeckému lesu. V minulosti se mezi okrajem středověkého Místku a návrším Pukla rozkládal systém rybníků, později částečně zaniklých a přeměněných v pole a louky. Právě toto místo, při úpatí návrší Pukla bylo využito pro hromadné pohřbívání obětí velké morové infekce, která ...

Historie velkého místeckého moru a morové kaple na Pukli
    Písemná zmínka o velkém moru, který řádil v městečku Místku a okolí na počátku 18. století je v rekonstruovaném testamentu Valentina Blataně… „ na výstavbu kapličky na hlínách nad Puklí, kde mrtvá těla po čas pádu nebo moru místeckého pochována jsou, poručil 4 rýnské“. Z této listiny se dozvídáme, že na hlínách (bývalých bažinatých lukách) pod návrším Pukla býval hromadný morový hrob, kam byla ukládána těla na tuto nemoc zemřelých. Pro určení

Jan P. Štěpánek podle prof. F. Linhart: Kniha o Místku, Místek 1929, 20.3. 2007

61-62 Ostravsko