Renesanční palác rodiny Wolfů z Března nechal postavit (či přestavět) r. 1650 Samuel Wolf, který toho roku koupil dům na frýdeckém rynku. Podloubí vytvořeno dodatečně, snad po velkém požáru r. 1688. V 70. l. 20. stol. poškozen nevhodně provedenou rekonstrukcí. Dnes jsou zde kanceláře a restaurace.
celkový pohled na nároží Wolfínského paláce
© Jan P. Štěpánek 04/2010
Wolfínský palác-renesanční, později přestavěný měšťanský palác rodiny Wolfů z Března. Původní podoba domu byla patrně odlišná od té dnešní. Dnešní oválná věžice v boční fasádě byla původně věžicí nárožní. Vstupovalo se do něj renesančním portálem, který je dnes částečně zachován v interiéru budovy. Portál byl částečně obezděn při pozdějším rozšiřování domu o klenuté podloubí. Možná, že šlo o výstavbu či opravu podloubí po zničujícím požáru města v roce 1688. Na portálu je dodnes zachován znak Wolfů s datování k roku 1660. Na modrém štítu je figura zlatého vlka se třemi zlatými růžemi. Dlouhá léta byl palác zanedbáván a nevhodně upravovýn. Bohužel při dobře míněné opravě v 70. letech 20. stoetí, která probíhala pod dohledem památkového ...

historie

Měšťanský palác rodu Wolfů (Volfů) z Března (Brzezna) nechal vystavět či přestavět po roce 1650 Samuel Wolf. Tehdy získal koupí dům na frýdeckém rynku. Samuel Wolf byl prvním význačným příslušníkem tohoto šlechtického rodu, který se vynořil po třicetileté válce a usadil se ve Frýdku. Stal se hejtmanem frýdeckého panství. Zemřel roku 1662 a je pochován ve farním kostele. Jeho syn Jindřich Wolf přesídlil do Těšína, kde působil jako primátor a ve