Barokní kamenná plastika sv. Floriána z roku 1753 od místního sochaře Antonína Weissmanna. Původně stávala na začátku Bruzovské ulice, nejpozději koncem 50. let 20. stol. přesunuta do Komenského sadů blízko kostela sv. Jošta.
Celkový pohled na plastiku sv. Floriána
© Jan P. Štěpánek 05/2020
Graficke pismenko Kamenná plastika sv. Floriána stojící při renesančním hřbitovním kostele sv. Jošta v Komenských sadech nedaleko historického jádra města Frýdku. Socha původně stávala na Bruzovské ulici, nedaleko měšťanské školy. V rámci brutální asanace Frýdku v 70. a 80. letech 20. století však vzala za své nejen škola, ale vlastně i celá původní ulice. Socha naštěstí zničena nebyla, ale byla přesunuta již v 50. let 20. století na méně exponované místo, ke kostelu sv. Jošta, do prostoru parku, bývalého městského hřbitova. Autorem plastiky z roku 1753 je sochař a řezbář Anton (Antonín) Weissmann (7. 6. 1700 - 26. 10. 1764), druhý syn zakladatele rodinné dílny ...
    socha, monument
     Frýdek-Místek  (FM)