Hrobka rodu Harasovských z Harasova na hřbitově u kostela sv. Jakuba v Horních Domaslavicích. Hrobce dominuje černý obelisk s názvem rodu a čtyřmi členy rodiny, kteří zde odpočívají. Na náhrobní desce je umístěn velký kamenný znak Harasovských.
Současný stav hrobky rodu Harrassowských
© Jan P. Štěpánek 06/2007
Graficke pismenko Hrobka členů významného severomoravského a slezského rodu Harasovských z Harasova na starém hřbitově při kostele sv. Jakuba Většího v Horních Domaslavicích. Členové tohoto starého rodu drželi střídavě od 18. století panství a zámky v Dolních Domaslavicích, Horních Domaslavicích, Dolních Soběšovicích a Horních Tošanovocích. Všechna tato panství byla od sebe vzdálená jen co by kamenem dohodil. V hrobce jsou uloženi Emanuel Harasovský, jeho žena Anna rozená Bertranmová, Karl (Karel) Harasovský a Moritz (Mořic) Harasovský. Všichni výše jmenovaní byli od konce 18. století do počátku 20. století majitelé dolnosoběšovického a hornotošanovického ...
Jan P. Štěpánek, Jiří Tichánek, 1.7. 2007

Popis Harasovské hrobky
    Harrassowská hrobka se skládá z mohutné desky z černého leštěného mramoru na němž je umístěn velký kamenný znak rodu Harasovských z Harasova. V zadní části hrobky je umístěn asi 2m vysoký obelisk ze stejného materiálu s vyrytým názvem rodu, členy rodiny zde pohřbených a autorem hrobky. Nápisy na hrobce: Ruhefrätte der Famillie HARRAS Ritter von HARRASSOWSKY (klidný spočinek rodině Harasovských z Harasova) Emanuel + 14/8. 1868 Anna +

61-62 Ostravsko

Frýdek-Místek  (FM)