Boží muka sv. Františka z Asissi při staré frýdecké silnici z Frýdlantu do Frýdku. Postaveny nejpozději na přelomu 18. a 19. století. Jednoduchá klasicistní stavba s obrázky sv. Františka. V 90. letech 20. stol. opravena.
Boží muka sv. Františka z Asissi
Graficke pismenko Boží muka zasvěcená sv. Františku z Asissi ve Frýdlantu nad Ostravicí nalezne návštěvník tohoto severomoravského města na jeho severním okraji, při tzv. staré frýdecké cestě, kdysi jediné spojnici Frýdlantu s Frýdkem, Místkem a Ostravou.
V současnosti právě zde končí souvislá městská zástavba, za níž se nachází již jen několik domků zvaných Kuty a bývalá železárenská válcovna (dnes továrna Lakum KTL).
Boží muka vznikly nejpozději na přelomu 18. a 19. století v polích severně od centra města Frýdlantu, při křižovatce silnice z Frýdlantu do Frýdku a do vsi Metylovice.
V 90. letech 20. století byla boží muka kompletně opravena.

Historie božích muk sv. Františka při staré frýdecké silnici
    Historie božích muk není zcela jasná a dobu jejich založení neznáme. Jisté je, že koncem 18. století se v těchto místech již boží muka nebo alespoň kříž nacházel. Na mapě 2. vojenského mapování v těchto místech již zděná církevní stavbička při soutoku Hraničního a Hutného potoku existuje. Těsně při jejím jižním sousedství se stará frýdecká silnice větvila a směřovala jednak prudce na západ podél Hraničního potoka k Metylovicím, nebo na sever,

křížek, boží muka
     Frýdek-Místek  (FM)