Památník obětem nacistického šílenství. Karl Hermann Frank vydal dne 10. června 1942 rozkaz Lidice zničit a obyvatele zlikvidovat za atentát na SS-Obergruppenführera Reinharda Heydricha, se kterým však obyvatelé Lidic neměli nic společného. Bývalá obec je upravena na pietní území.
památník Lidice
Graficke pismenko Památník Lidice stojí v místech obce zničené v červnu 1942 při vrcholícím běsnění nacistů během pátrání po aktérech atentátu na protektora Čech Reinharda Heydricha. Vyhlazení obce vyvolalo ve světě nebývalý rozruch a po válce podnítilo vznik památníku jako věčnou upomínku tohoto hrůzného činu.
Areál památníku obsahuje nyní kromě pomníků a uměleckých děl také obnovený Růžový sad. Návštěvníci mohou zavítat do galerie se stálou sbírkou předmětů věnovaných Lidicím umělci z mnoha zemí světa. Dále je zde muzeum, ve kterém lze zhlédnout dokument o vyhlazení obce. V dokumentu jsou použity záběry, které při ničení obce natáčeli samotní nacisté pro vlastní propagační účely. Nové domy obnovených Lidic začínají asi 300 metrů západně od památníku.
Stanislav Drda, 27.4. 2006

historie

V těžkých časech za 2. svět. války, kdy naši zemi sužoval stále rostoucí tlak nacistických okupantů, stal se obci Lidice osudným atentát na SS-Obergruppenführera Reinharda Heydricha (27. května 1942) a jeho následné vyšetřování. Obyvatelé této malé vesnice na Kladensku (v té době s 503 obyvateli) se dostali nejprve nešťastnou náhodou do podezření ze spojitosti s atentátem. Poté, aniž by se našel jakýkoli tomu odpovídající důkaz, rozlícení

K počátku 14. věku dovídáme se o nějakém hradu Lidickém. Roku 1309 totiž spojili se někteří bohatí měšťané Pražští a Kutnohorští, když na Kutné Hoře mělo sněmováno býti, aby se zmocnili nejvyšších úředníků zemských a předních pánů českých a donutili je k povolnosti k stavu městskému. V noci ke dni 13. února přepadli Jindřicha z Lipého, Jana z Vartemberka a Jan z Klingenberka v klášteře Sedleckém, ani spali, spoutali je a odvezli na hrad Lidice.

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého VIII., 18.3. 2017

pomník, památník