Málkovice

Bělidlo a tkalcovna Adolfa Landsbergera č. I, Slezan 06
Historický areál bývalého bělidla a tkalcovny zvaný Málkovice, vystavěný Ad. Landsbergerem na přelomu 60. a 70. let 19. stol. v dolní části Frýdku. Tvořen tkalcovnou s bohatou fasádou s prvky z režného zdiva a obytným domem reprezentativním štítem.
Tkalcovna z Nádražní ulice
© Jan P. Štěpánek 02/2019
Graficke pismenko Historický areál bývalého bělidla a tkalcovny zvaný Málkovice, vystavěný známým textilním podnikatelem židovského původu Adolfem Landsbergerem na přelomu 60. a 70. let 19. století v dolní části Frýdku. V průběhu 2. poloviny 19. století se z této lokality při frýdeckém nádraží stala unikátní čtvrť architektonických průmyslových staveb odkazujících na textilní slávu Frýdku i sousedního Místku. Samotné Málkovice, resp. budova tkacovny, se vyznačují fasádou s bohatým členěním prvky z režného zdiva. Areál je vymezen nárožím současných ulic Těšínská a Nádražní.

historie

Průmyslový areál bývalého bělidla a tkalcovny Adolfa Landsbergera, zvaný Málkovice, byl vystavěn v dolní části Frýdku na zelené louce na přelomu 60. a 70. let 19. století. Iniciátorem stavby byl význačný židovský textilní podnikatel Adolf Landsberger, a aby byl nový areál odlišen od těsně sousedícího areálu tkalcovny č. II stejného vlastníka (tzv. Rechle, přestavěny ve stejné době ze starého vodního mlýna), dostal označení tkalcovna č. I. Spolu

Jan P. Štěpánek dle článků J. Poláška a P. Juřáka (Muzeum Beskyd Frýdek-Místek), 31.10. 2019

popis

Areál se skládá ze dvou budov: vlastní tkalcovny, orientované podél Těšínské ulice a tvořící nároží s ulicí Nádražní, a subtilnějšího obytného domu, tvořícího protiváhu tkalcovny, štítově orientovaného do nové Nádražní ulice. Mezi oběma budovami bylo vymezeno větší provozní nádvoří. Tkalcovnu tvoří mohutný obdélný dvoutraktový blok třípatrové stavby s nízkou valbovou střechou. V zadní třetině vystupuje z obvodu hmoty budovy směrem do nádvoří

61-62 Ostravsko