Lucký mlýn se prvně zmiň. po r. 1620. Rodina Šašků ho měla nejprve od r. 1695 v pronájmu od svatojiřského kláštera, r. 1720 jej koupila. V 2. pol. 19. stol. byl mlýn stavebně rozšířen, funkční do roku 1953. V rekonstrukci od r. 2008. Chráněná kulturní technická památka, unikátně zachované zařízení.
Lucký mlýn leží východně od vsi Chodovlice na potoce Modla. Vede k němu červená turistická značka.
František Kinař, 30.8. 2013

historie

Lucký mlýn, v historických pramenech zmiňovaný také jako Luční mlýn, leží na potoce Modla za obcí Chodovlice. První zmínka o mlýně se objevuje po roce 1620. Rodina Šašků jej měla pronajatý od roku 1695 od svatojiřského kláštera v Praze, kterému zdejší panství náleželo. Roku 1720 Šaškovi mlýn koupili a v držení rodiny zůstal až do současnosti (za komunismu byl mlýn zapečetěn a rodina mohla zůstat bydlet v obytných budovách). V 2. polovině 19.