K původně románské lodi z poloviny 13. století byly přistavěny severní kaple (na počátku 14. století), presbytář (kolem 1375) a sakristie (před koncem 14. století). Věž na místě původní je z roku 1837. Kostel restauroval J. Mocker v letech 1880–81.
Pohled od západu
Slavětín stojí na severním úpatí výrazného hřbetu, který provází tok Ohře mezi Louny a Libochovicemi. Prochází přes něj silnice II/239 z Černčic u Loun do Černuce u Velvar. V místě lze bez problémů zaparkovat (náměstí pod kostelem v režimu obytné zóny). Nečetné autobusové spoje směřují do Loun, vlaková zastávka Slavětín nad Ohří na trati 114 Lovosice - Louny - Postoloprty se nachází asi 1 km severně od městyse. Přímo kolem ní prochází červená značka Louny - Počedělice - Slavětín - Peruc. Přes obec vede cyklostezka 202.

Kostel svatého Jakuba Většího ve Slavětíně
    Původní románský kostel pocházel z poloviny 13. století. Na počátku století následujícího byla k jeho severnímu boku připojena gotická kaple. Kolem roku 1375 přistavěli páni ze Rvenic dlouhý presbytář a původní loď zvýšili. V závěru století byla do kouta mezi severní kaplí a presbytář vestavěna sakristie. Interiér kostela pokryly koncem 80. let 14. století nástěnné malby. Další úpravou byla stavba nové

Ivan Grisa, dle D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek a Umělecké památky Čech, svazek 3, 20.9. 2008
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy
    Sv. Jakub Starší († 43 / 44) byl jedním z dvanácti apoštolů – učedníků Ježíše Krista. Jeho bratrem byl apoštol a evangelista Jan. Bratři pocházeli z rybářské rodiny (tetou jejich matky Salome byla Panna Marie), žijící v Betsaidě u Genezaretského jezera v Palestině. Ježíš Kristus je povolal, když společně s otcem Zebedeem na lodi spravovali sítě. Bratři nechali všeho a následovali Krista (předpokládá se,

popis

Kostel ve Slavětíně je jednolodní, výrazně převýšená stavba s orientovaným presbytářem o stejné výši a šířce jako loď. K severnímu boku lodi přiléhá stejně dlouhá, ale výrazně nižší kaple, za ní sakristie. Západní průčelí téměř v celé šířce zakrývá vysoká věž se stanovou střechou. Loď je zřejmě v celé výši románská, s dodatečně proraženými gotickými okny. Presbytář je velmi

Ivan Grisa, dle D. Líbal: Katalog... a Umělecké památky Čech, svazek 3, 21.9. 2008

půdorys kostela
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Ústecký kraj,  Louny  (LN), Slavětín