K původně románské lodi z poloviny 13. století byly přistavěny severní kaple (na počátku 14. století), presbytář (kolem 1375) a sakristie (před koncem 14. století). Věž na místě původní je z roku 1837. Kostel restauroval J. Mocker v letech 1880–81.
Slavětín stojí na severním úpatí výrazného hřbetu, který provází tok Ohře mezi Louny a Libochovicemi. Prochází přes něj silnice II/239 z Černčic u Loun do Černuce u Velvar. V místě lze bez problémů zaparkovat (náměstí pod kostelem v režimu obytné zóny). Nečetné autobusové spoje směřují do Loun, vlaková zastávka Slavětín nad Ohří na trati 114 Lovosice - Louny - Postoloprty se nachází asi 1 km severně od městyse. Přímo kolem ní prochází červená značka Louny - Počedělice - Slavětín - Peruc. Přes obec vede cyklostezka 202.
popis

Kostel ve Slavětíně je jednolodní, výrazně převýšená stavba s orientovaným presbytářem o stejné výši a šířce jako loď. K severnímu boku lodi přiléhá stejně dlouhá, ale výrazně nižší kaple, za ní sakristie. Západní průčelí téměř v celé šířce zakrývá vysoká věž se stanovou střechou. Loď je zřejmě v celé výši románská, s dodatečně proraženými gotickými okny. Presbytář je velmi dlouhý, zevně s vysokými opěráky. Loď i presbytář kryje vysoká novogotická střecha s vikýři a výrazným sanktusíkem. Věž je omítnutá, první podlaží má bosáž v celé ploše, další v rozích. Ve spodním patře se nacházejí vysoká okna s hrotitým záklenkem a dřevěnými žalusiemi, v dalších pak kulatá a znovu hrotitá okna. Interiér lodi je plochostropý (kasetový strop), presbytář má tři pole křížové klenby a šestipaprskový závěr. V lodi je přiznáno románské kvádrové zdivo, presbytář je vymalován gotickými, při restauraci…  číst dále

Ivan Grisa, dle D. Líbal: Katalog... a Umělecké památky Čech, svazek 3, 21.9. 2008

Kostel svatého Jakuba Většího ve Slavětíně

Původní románský kostel pocházel z poloviny 13. století. Na počátku století následujícího byla k jeho severnímu boku připojena gotická kaple. Kolem roku 1375 přistavěli páni ze Rvenic dlouhý presbytář a původní loď zvýšili. V závěru století byla do kouta mezi severní kaplí a presbytář vestavěna sakristie. Interiér kostela pokryly koncem 80. let 14. století nástěnné malby. Další úpravou byla stavba nové kruchty v 17. století a náhrada zřícené románské věže novou, postavenou v duchu romantické gotiky roku 1837. V letech 1880–81 provedl puristickou restauraci Josef Mocker. V 90. letech 20. století důkladně opraven, dnes přístupný.

Ivan Grisa, dle D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek a Umělecké památky Čech, svazek 3, 20.9. 2008

Další texty historie

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Ústecký kraj,  Louny  (LN), Slavětín