Kostel pochází pravděpodobně ze 40. let 14. století, přestavován 1493 a 1779. V 19. století postavena novogotická věž. Okolí dosud nese stopy dvou velkých sesuvů půdy z nedalekého hradního kopce.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 12/2009
Kostel dominuje obci, rozložené podél silnice II/237 mezi Libochovicemi a Třebenicemi. Přímo u kostela lze parkovat (je zde i odbočka k placenému parkovišti pod hradem). Autobusové linky zde projíždějí jen v pracovních dnech, nejbližší železniční zastávky Libochovice město a Slatina pod Házmburkem na trati Lovosice - Louny se nacházejí 2–3 km od obce. Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se zde pravidelně konají vždy druhou a čtvrtou sobotu v měsíci od 18.00.

Kostel Narození svatého Jana Křtitele v Klapém

Obec Klapý se připomíná poprvé k roku 1197, kdy ji velmož Hroznata věnoval spolu s řadou dalších majetků na Litoměřicku tepelskému klášteru. Klášterní držba se rozrostla ve 30. letech 13. století, později se však obec stala součástí panství nedalekého hradu Házmburka (později Libochovic). Dnešní kostel pochází podle stylového rozboru nejstarších dochovaných částí (zejména vítězný oblouk a hlavní vstupní portál) ze 40. let 13. století. Byl zřejmě poškozen při neúspěšném husitském obléhání hradu, velkou obnovou spojenou se změnou zasvěcení prošel roku 1493. Další významná obnova roku 1779 částečně setřela jeho gotický vzhled (zejména zrušením okenních kružeb), počátkem 40. let 19. století byla do osy západního průčelí postavena novogotická hranolová věž (1842 osazená hodinovým strojem). Kostel jen se štěstím unikl velkému sesuvu půdy 8. 4. 1898, kdy bylo v obci zničeno 28 objektů. Také další obdobné katastrofy z 11. 4. 1900 (zničeno 52 domů) i 22. 6. 1939…  číst dále

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitiských válek, Unicornis 2001 a webové stránky obce Klapý, 12.12. 2009

Ústecký kraj,  Litoměřice  (LT), Klapý