Barokní kostel (kapli) dal postavit r. 1725 premonstrátský klášter v Doksanech. Stavitelem mohl být Antonio Octavio Broggio. Vnitřní zařízení je převážně barokní z 1. pol. 18. stol., oltářní obraz sv. Jana od S. Noseckého je z r. 1732. Zajímavostí je, že sv. Jan Nepomucký byl svatořečený až r. 1729.
Kaplička sv. Jana Nepomuckého
Chvalín je vesnice, která je částí obce Nové Dvory v okrese Litoměřice. Nachází se asi 1,5 km na jihovýchod od Nových Dvorů. Přes Chvalín prochází silnice z Doksan do Roudnice nad Labem. Kaple sv. Jana Nepomuckého je postavena na návsi mimo hlavní komunikaci.
František Kinař, 4.5. 2012
popis

Kaple je postavena z lámaného kamene a omítnutá, obdélníkového půdorysu s trojbokým závěrem, s malou předsíňkou a dvěma nárožními věžičkami na západní straně, na portálu je letopočet MDCCXXV, nad ním štuková kartuš s poprsím sv. Jana a se znakem doksanského kláštera. Na kupolovité střeše je zděná oválná lucerna. V interiéru je kupolovitá necková klenba, zakončená lucernou, bohatě zdobená štukem. Zařízení je převážně barokní z 1. pol. 18. stol. Hlavní oltář zdobí bohatě řezaný akantový rám s obrazem sv. Jana Nepomuckého od S. Noseckého z r. 1732 (rekonstrukce r. 1931 – F. Suchánek).

František Kinař, E. Horáková - Umělecké památky Čech 1. /A-J/, E. Poche a kol., nakl. Academia, 4.5. 2012

Další texty popis
historie

Barokní kostel sv. Jana Nepomuckého (dnes kaple) ve Chvalíně nechal postavit r. 1725 premonstrátský klášter v Doksanech, který byl majitelem obce od r. 1226. Stavitelem mohl být český barokní architekt Antonio Octavio Broggio. Ještě na přelomu 19. a 20. století byl v odborných kruzích označován jako kostel (pův. filiální kostel), později jako kaple. Zajímavostí je, že kostel byl postaven před svatořečením sv. Jana Nepomuckého r. 1729.

František Kinař, E. Horáková, 4.5. 2012

Další texty historie