Gotický kostelík ze 13. století v zaniklé obci Svatý Tomáš v pohraničním pásmu, který byl v roce 1991 rekounstruován a zachráněn před zřícením.
Kostel od severu
© Ivan Grisa 05/2010
Gotický kostelík ze 13. století zasvěcen svatému Tomáši, kdy vznikla i obec stejného jména obývaná dřevaři a zemědělci. Po druhé světové válce byl Svatý Tomáš – stejně jako mnoho okolních obcí – vysídlen a v letech 1956–1958 byla zbořena většina domů, které nahradily nevzhledné komunistické bytovky, určené pro zaměstanance lesního závodu, důstojníky a mužstvo radarové stanice, jejíž pozorovatelna byla zřízena na věži Vítkova Kamene. Po opravách kostela, loveckého zámečku a zříceniny hradu se Svatý Tomáš znovu probouzí a stavá se cílem řady turistů v oblasti Lipna a Šumavy.
MarcoRave, 26.7. 2009

Kostel a ves sv. Tomáše

Sv. Tomáš byla malá osada 994 m n. m. na úbočí Vítkova kamene (300 m daleko) vzniklá pod rožmberským hradem. Kostel pochází z 1. pol. 14. století. Úpravy byly provedeny ještě v 16. století. V 90. letech 20. století byl rekonstruován. V současné době je nepřístupný. Zajímavostí je prezbytář s klenutou hvězdicovou klenbou a s motivem svázaných stromových kmenů. V hrotitých oknech jsou gotické kružby, z nich jedna je původní ze 14. století.

Další texty historie

půdorys kos