Výrazné terénní pozůstatky hrádku (tvrze) typu motte na jižním okraji vsi. Tvrz byla založena patrně na počátku 14. stol a zanikla v 1. polovině 15. století.
Tvrziště od západu
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Hodslavická tvrz se nachází v jihojihozápadní části obce, na okraji bažinatých luk při soutoku potoku Zrzávka a jeho bezejmenného levostranného přítoku. Ke zdejší tvrzi se dá nejlépe dostat, jede-li návštěvník ze směru od Valašského Meziříčí, musí zabočit hned do první uličky mezi domky, přejet po mostku přes potok Zrzávku a ihned se dát doleva podél potoka. Po necelých 150 metrech cesta končí, ale to je již zdejší tvrziště na dohled. Stačí přejít pár desítek metrů po louce až ke tvrzi. Z celé bývalé tvrze se doposud zachoval jen centrální, uměle navršený pahorek, tzv. motte, který vznikl navršením zeminy vyhloubené při kopání okružního příkopu a několik málo ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, 2003), 29.3. 2006

historie

Jakékoliv písemné zmínky o existenci hodslavické tvrzi zcela chybí. Dle některých nahodilých nálezů z dřívější doby, převážně drobných kousků keramiky a mincí, se lze domnívat, že tvrz existovala již v první polovině 14. století. Doba zániku zdejší tvrze je odhadována do období, kdy mezi sebou válčili moravští markrabí Jošt a Prokop nebo nejpozději do období husitských válek.
    Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, 2003), Jan P. Štěpánek, 29.3. 2006