Výrazné terénní pozůstatky tvrze Sáhov v obci Špičky. Sídlo vladyků Krumsínů ze Špiček (Sáhova). Po r. 1540 opuštěna a zchátrala. Na přelomu 16. a 17. stol. dle tvrzení rozebrána na stavbu kostela v Hustopečích
celkový pohled na tvrziště Sáhov ve Špičkách od východu
© Jan P. Štěpánek 11/2009
Výrazné terénní pozůstatky tvrze Sáhov na východním okraji obce Špičky u Hranic na Moravě. Ze Sáhova pocházel starý vladycky rod, píšící se po obci i tvrzi. Z tvrze, stojící dnes v soukromých zahradách, se zachovaly pouze výrazné terénní pozůstatky v podobě pahorku jádra a části příkopu a valu. Tvrziště lze navštívit pouze po domluvě s majitelem zahrady.
popis

Pozůstatky tvrze Sáhov se v podobě terénně výrazného tvrziště nacházejí na východním okraji obce Špičky, asi 6 km východně od Hranic na Moravě, v zahradách domů čp. 28 a 30. Pro místo tvrze byl zvolen mírně se svažující hřeben východně od centrální návsi, jehož nejzazší část tvrziště zaujalo. Vlastní pahorek tvrze má podobu poměrně rozlehlého nepravidelného lichoběžníka a rozměrech cca 20 m (východní strana) x 42 m (západní až severozápadní strana) x 30 m (severovýchodní a jižní strana). Velká část středu jižní fronty tvrziště vykazuje výraznou sníženinu oproti zbytku plochy, stejně tak se mírné projmutí projevuje ve východním cípu lokality. Minimálně v této části lze očekávat nějaké stavení, snad obytnou věž. Od rozšiřující se a ke středu obce stoupající plochy byla tvrz vydělena mohutným obloukem příkopu (22 m širokým v čele lokality a 16–18 m v ostatních místech) a před něj vyhozeného valu. Příkop a val chyběl pouze na…  číst dále

historie

První písemná zmínka o vsi Špičky se činí k roku 1169, ačkoliv se později ukázalo, že se jedná o falzum. První důvěryhodná zmínka pochází až z roku 1270, jako o lenním statku olomouckého biskupství. V listině z tohoto roku uděluje biskup Bruno ves Špičky jistému Eberhartovi, který se po obci psal a zřejmě zde tedy seděl. S tímto jménem lze předpokládat i založení tvrze. K roku 1321 je ve Špičkách uveden jakýsi Jan a o třicet let později kromě Jana i jeho bratr Syrnon. V r. 1351 se po tvrzi jmenuje i jakýsi Vít. Samostatná první písemná zmínka o vlastní tvrzi však pochází až z roku 1408, kdy přijal od biskupa Konráda léno a tvrz Sáhov jistý vladyka Ješek pocházející z rodu vladyků z Krumsína. V r. 1437 je na tvrzi jmenován Jindřich Krumsín a r. 1443 Jan ze Špiček. Posledně jmenovaný postupuje svou polovinu tvrze r. 1455 Bedřichu Krumsínovi. Jeho syn, také Bedřich, své léno…  číst dále

Jan P. Štěpánek s využitím J. Tichánek: Tvrz Sáhov ve Špičkách u Hranic, s. 140-141, in Archeologie Moravy a Slezska, 2001 a M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, 2007, 1.12. 2009

terénní situace tvrziště ve Špičkách
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek