Pozůstatky kamenných hradeb z konce 14. až poč. 15. stol. Po r. 1427 za Jana Tovačovského z Cimburka obnovovány a zesilovány. Dochována i pozdně got. bašta.
celkový pohled na pozdně gotickou baštu ve dvoře domu čp. 122
© Jan P. Štěpánek 09/2009
Pozůstatky kamenných městských hradeb slezského města Odry, na úpatí Nízkého Jeseníku, necelých 15 km severozápadně od Nového Jičína. Z gotických zdí a bašt se dochovaly pouze krátké úseky za kostelem, v ulici Zámecké a především pozdně gotická hradební bašta v ulici Pásové na jihozápadě města. Průčelí bašty je volně k vidění na této ulici, vlastní oblé těleso je bohužel zrakům skryto ve dvoře soukromého domu čp. 122.

Historie a popis oderských hradeb

Město Odry bylo již od svého počátku založeno jako ohrazené. Pevné kamenné hradby však tehdy nahrazovala dřevěná palisáda. Kamenné hradby vznikly nejpozději počátkem 15. století, zřejmě však je lze očekávat již ke konci 14. století. Součástí okruhu hradeb se stal i opevněný hrad na severovýchodě a kostelní areál na východě. Celou východní třetinu obvodu města chránil podzámecký rybník. Do města se vstupovalo dvě bránami – Horní na severu a Dolní na jihu. Do hradu se vstupovalo branou Zámeckou. Menší fortnu lze očekávat u kostela. Po roce 1427, kdy město dobyl husitský hejtman Jan Tovačovský z Cimburka, byly hradby opravovány a zesilovány stálou husitskou posádkou. Hradební okruh až na malé úseky při kostele zanikl v 19. století. Brány již před rokem 1836. Vzácně se zachovala pouze drobná pozdně gotická bašta v Pásové ulici. V 19. století byla upravena pro hospodářské objekty domu čp. 122, v jehož dvoře stojí.

Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ), Odry