Dnes zaniklý zámek dal postavit na místě staršího zámku František Leopold Lichnovský v l. 1730–36. R. 1834 byl zámek renovován a klasicistně upraven.17.1.1964 došlo k požáru, vinou podmáčení měl statické problémy, kvůli nimž byl 7.7.1966 odstřelen.
celkový pohled na místo zaniklého zámku od západu
vlevo stejný pohled na zámek po požáru v roce 1964, vpravo před požárem
© Jan P. Štěpánek 07/2008
Původní gotický hrad pánů ze Šternberka v nároží města s mohutnou válcovou věží v čele. Za pánů ze Zvole přestavěn na renesanční zámek a za Lichnovských po roce 1730 zcela přestavěn v barokní zámek s pozdějšími klasicistně empírovými úpravami. Zámek v Odrách se stal a byl považován za jeden z nejkrásnějších barokních zámků na severovýchodní Moravě. 17.1.1964 bohužel vyhořel, a i když škody napáchané požárem nebyly tak velké, ukázalo se, že existuje od komunistických pohlavárů velká snaha na neexistenci zámku. Vinou několika hloupých lidí s mocí a necitlivostí ke své historii, byl zámek 7.7.1966 velkolepě odstřelen a srovnán se zemí. Na jeho místě dnes stojí obchodní dům Odra. V bývalém zámeckém parku, který se částečně dochoval, stojí za pozornost vzácné dřeviny.
historie

Oderský hrad byl postaven zřejmě na obranu proti nájezdům Tatarů pány ze Štěrnberka někdy v polovině 13. století. Moravský zemský hejtman jej nechal přebudovat na pevný gotický hrad, písemně doložený r. 1397. Mohutný, původně gotický hrad, postavený na vyvýšené říční terase na pravém břehu Odry, v severovýchodním rohu vnitřního města, měl původně podobu pravoúhlého trojúhelníka příčným vnitřním palácovým křídlem, které rozdělovalo vnitřní nádvoří hradu. Celému objektu vévodila uprostřed západní strany nádvoří obrácené směrem k náměstí vysoká kruhová věž. Na severovýchodě a severozápadě se k hradu připojovaly vnější městské hradby. Pod hradem se nacházely tři rybníky, změněné v pozdější době na zámeckou zahradu. Za pánů ze Zvole byl starý hrad přestavěn v renesanční zámek tvaru čtyřhranu, který uzavíral dva dvory. Cesta k zámku vedla od náměstí úzkou uličkou a padacím mostem překonávala hradební suchý příkop. V letech 1642-43 bylo město…  číst dále

Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na novojičínsku (J. Tichánek), 1.6. 2005

Moravskoslezský kraj,  Nový Jičín  (NJ), Odry