Původně gotický hrad italského kastelového typu (14. stol.) sloužil k ochraně premonstrátského kláštera pod ním. V 16. stol. renesančně přestavěn, s drobnými barokními úpravami. Výrazná dominanta nad městem.
Hrad a zámek Dolní Kounice
Graficke pismenko Na zámku je možné koupit občerstvení i upomínkové předměty.
Město Dolní Kounice oplývá množstvím kvalitních sakrálních památek, renesančních měšťanských domů a pozoruhodná je i místní synagoga a židovský hřbitov. Pod zámkem je nejvýznamnější památka v okolí – zříceniny gotického kláštera Rosa Coeli.
Milan Náplava, 27.1. 2008

historie

Dolnokounický klášter Rosa Coeli vznikl v údolí Jihlavy již ve 12. století a postupem času se stal ekonomickým a kulturním centrem kraje. Jeho ekonomickou sílu ilustruje fakt, že před rokem 1330 došlo k rozsáhlé přestavbě původního románského konventního kostela v mohutnou gotickou stavbu, jejíž v baroku upravované zříceniny můžeme pod zámkem obdivovat dodnes. Souběžně s přestavbou kostela byl na kopci nad klášterem vybudován hrad, který měl

Milan Náplava podle brožury Hrad a zámek Dolní Kounice (2000); E.H. podle http://www.zamekkounice.cz; Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, kolektiv autorů, Svoboda 1981, 27.1. 2008

popis

Hrad a zámek v Dolních Kounicích se nám zachoval díky různým peripetiím prakticky v nezměněné goticko-renesanční podobě. Zdivo původního klášterního hradu typu italského kastelu zůstalo zachováno v jádru dnešního zámku, což je patrné i z mnoha zbytků či druhotně použitých gotických architektonických prvků v interiéru. Ve 14. století bylo na vstupní straně vybudováno rozsáhlé předhradí s věžovou bránou a v 15. století byl hrad rozšířen o další

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.