První zmínky z r. 1387 - hovoří se o vodní tvrzi. Hodičtí z Hodic přestavili tvrz v renesanční zámek. Po Bílé hoře byl zpustošený. Ferdinand Leopold jej opravil a vnitřní prostory opatřil barokní štukovou výzdobou. Od r. 1945 je zámek majetkem státu.
OPravený zámek
Obec Miroslav leží 28 km od Znojma, asi 1 km od silnice spojující Znojmo a Brno. V obci Miroslav si kromě mnoha dalších památek můžete prohlédnout zámek, který je dominantou obce. V současné době je v rekonstrukci, ale i tak stojí za vidění. Zámek stojí na místě vodního hradu (tvrze), který byl podle pověstí založen na přelomu 9. a 10. století kněžnou Miroslavou. Podle jiných autorů postavili tvrz páni z Myslbořic asi polovině 14. stol. Z této gotické stavby je zachován příkop a část zdiva severní dvoupatrové části zámku. V 16.st. za pánů Valeckých z Mírova došlo k přestavbě tvrze na renesanční zámek. Dodnes se dochovala jen sklípková klenba v bývalé soudní síni.
30.11. 2003
turistické

Přijďte se podívat na Miroslavský zámek, který se nachází na jižní Moravě cca 28km od Znojma. Zámek nabízí jeden prohlídkový okruh. Prohlídka je vždy s průvodcem a trvá cca 70 minut. Návštěvníci si mohou prohlédnout žalářníkův byt, vězení, soudní síň se sklípkovou klenbou a dozví se mnoho zajímavých informací o historii celého zámku. V prvním patře jsou umístěny výstavy, které se během roku můžou měnit. Miroslavský zámek je architektonický unikát postavený na skále. Má velmi nepravidelný tvar a při přestavbách se zde vystřídali všechny stavební styly. Podle pověsti byl zámek vybudován dcerou českého vévody kněžnou Miroslavou roku 912. První písemná zmínka se datuje k roku 1387. Nejstarší částí zámku je střední věžovitá stavba, zřejmě obytná kamenná věž vybudována v románském stylu. Později přebudována v pevný gotický hrad s vodním příkopem. K nejvýraznějším stavebním změnám došlo v 1. pol. 16. století, kdy zámek v podstatě získal dnešní podobu.…  číst dále

mesto-miroslav, 18.1. 2022

historie

Páni z Miroslavi a z Myslibořic jsou doloženi od r. 1230, takže se dá předpokládat, že již tehdy měli v Miroslavi své sídlo. Vodní tvrz se poprvé připomíná v r. 1387, kdy Zikmund a Hartleb z Myslibořic předali Miroslav s tvrzí a několika vesnicemi hraběti Hanuši z Hardeku. Od konce 15. století do 60. let 16. století vlastnili Miroslav Valečtí z Mírova. Ti přestavěli v první polovině 16. století dosavadní tvrz v renesanční zámek. Je to poschoďová stavba s dvěma nádvořími, s renesančními arkýři na krakorcích a věžovitým hlavním stavením. Uvnitř objektu jsou zajímavé dvě místnosti se sklípkovou klenbou a portál s ojedinělým rámcováním ostění – naturalistickým motivem osekaných kmenů s figurálními reliéfy dvou biřiců. Valečtí z Mírova směnili v r. 1569 miroslavský statek s Hodickými z Hodic z apanství Hostim. V té době patřil ke statku zámek Miroslav, městečka…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN),