Historie kostela sahá k přelomu 12. a 13. stol. V r. 1356 se poprvé zmiňuje fara. Za třicetileté války kostel vyhořel, ale následně byl obnoven a později několikrát upraven a rozšířen. Poslední velká rekonstrukce proběhla po požáru v r. 1945. Fara byla po válce adaptována pro účely mateřské školy.
© Luděk Vláčil 09/2020
Jihomoravská obec Branišovice (německy Frainspitz) se nachází v Dyjsko-svrateckém úvalu jižně od Brna. Nejstarší a nejhodnotnější stavbou obce je římskokatolický farní kostel svatého Vavřince, jehož historie sahá k přelomu 12. a 13. stol. Součástí církevního areálu byla i nedaleká fara. V blízkosti se nachází také bývalá barokní sýpka a nevelký zámek s dvorem. V části Vinohrádky pak stojí zvonička Svaté Trojice.
popis

Kostel je orientovaná podélná jednolodní stavba s odsazeným, rovně zakončeným kněžištěm. K severní zdi přiléhá sakristie, kaple Božího hrobu a předsíň. Nad západním průčelím se zvedá hranolová věž a k boku přiléhá přístavba schodiště. Východní nároží kněžiště jsou opatřena masivními odstupněnými opěrnými pilíři. V ose východní zdi kněžiště je gotické okno s kamenným ostěním a trojicí srdčitých kružeb dělené středním prutem. Lomená okna, avšak bez výplně, jsou i v bočních zdích. V lodi a zvonici jsou okna půlkruhově zaklenutá. Západní vstupní průčelí je členěno masivními pilastry. Kněžiště je zaklenuto dvěma poli křížové žebrové klenby. Sakristie, loď i předsíň a kaple jsou plochostropé. V západní části lodi je umístěna hudební kruchta s plochým podkruchtím, nesená litinovými sloupy.

Luděk Vláčil - zdroj: Umělecké památky Moravy a Slezska, Díl 1. A-I, Bohumil Samek, Academia 1994 a další, 9.10. 2020

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1222. Již v té době zde stál kostelík, z něhož se dochovala východní část lodi s patkami vítězného oblouku postavená snad kolem roku 1200. Rovně zakončený čtyřboký gotický presbytář dokládá rozšiřující přestavbu na konci 13. století. V roce 1356 se v Branišovicích poprvé zmiňuje fara. V neklidném období třicetileté války byl kostel vážně poškozen a vyhořel. V roce 1663 nechala představená abatyše cisterciáckého řádu Starobrněnského kláštera kostel obnovit. V roce 1673, při znovuosidlování vsi, byla dokončena loď a kolem roku 1784 přistavěna věž. V letech 1799-1800 proběhla přestavba. Kolem kostela se nacházel hřbitov, který sloužil až do epidemie cholery v roce 1830. Na začátku 20. století za faráře Franze Jiráka došlo k dalším úpravám kostela. Byl rozšířen chór, přibyla schodišťová věž a kaple, do níž bylo přesunuto schodiště ke kazatelně, kde byla umístěna nová…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.branisovice.cz/, Umělecké památky Moravy a Slezska, Díl 1. A-I, Bohumil Samek, Academia 1994 a další, 8.10. 2020

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO), Branišovice