Pozdně gotický kostel vznikl zřejmě v 15. stol. Po válečných událostech v 17. stol. zpustl a poté byl znovu obnoven. V 19. stol. dvakrát upravován. V r. 2013 začaly opravy omítek a archeologický průzkum. U kostela stojí barokní socha sv. Markéty od Josefa Leonarda Webera z r. 1738.
© Luděk Vláčil 02/2016
Obec Suchohrdly u Miroslavi se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Znojmo asi 2 km východně od Miroslavi. V severní části obce, nedaleko Suchého potoka, u hlavní silnice stojí pozdně gotický filiální kostel sv. Markéty, náležející k farnosti Miroslav. Kostel je jednolodní stavba s kaplí Božího hrobu a kněžištěm zakončeným polygonálním závěrem. Před západním průčelím stojí věž s vyzděnou jehlanovou střechou. Ve věži visí dva zvony; jeden pochází z konce 17. stol., druhý je kopií původního, stejně starého zvonu. U kostela dnes stojí na mohutném kamenném podstavci barokní socha sv. Markéty od Josefa Leonarda Webera z roku 1738. Zajímavostí je, že na zdejším statku žili rodiče T. G. Masaryka a jeho otec zde pracoval jako kovář.
Luděk Vláčil- zdroj: http://suchohrdlyumiroslavi.cz, https://cs.wikipedia.org, http://www.turistika.cz a další, 7.2. 2016
historie

První písemné zmínky o Suchohrdlech pocházejí z roku 1361 v souvislosti s majetky jistého Budislava z Našiměřic, který je později se svým bratrem Peškem zmiňován v zemských deskách ještě v roce 1365. Je možné, že již v té době byla ve vsi nevelká tvrz a kostel. Současný kostel vznikl zřejmě v 15. století. Počátkem druhé poloviny 17. století se krajinou prohnala vojska Turků a Tatarů. Místní obyvatelé přežili díky útěku do okolních hlubokých lesů. Dílo zkázy dokonaly toulavé loupeživé hordy. Ve druhé polovině 17. století je v písemných pramenech ves i s kostelem již uváděna jako pustá. Koncem 17. století byly ves i kostel obnoveny. Při opravách byl strop kostela zaklenut valenou klenbou, bylo zbudováno točité schodiště, proražen nový vstup pod věží a byl také zazděn starý boční portál. K dalším úpravám došlo na počátku a ještě v 2. polovině 19. století, kdy byla zbudována kruchta. V roce…  číst dále

Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Suchohrdly u Miroslavi