Hrady.cz
Zděný vyhlídkový altán (10 m, 220 m n. m.) byl postaven r. 1902 okrašlovacím Spolkem pro pozdvižení cizineckého ruchu. Altán časem zchátral, po opravě r. 1994 je opět přístupný veřejnosti. Znovu opraven v letech 2000 a 2011. Altán má vyhlídkový ochoz na střeše, na který vedou vnější schody.
Graficke pismenko Vyhlídkový altán stojí na Sokolském vrchu nad benešovským nádražím. K vyhlídce vede od železničního přejezdu modrá turistická značka. Z místa je krásná vyhlídka na město a údolí řeky Ploučnice. Vyhlídkový altán je volně přístupný.

historie

Zděný vyhlídkový altán (10 m, 220 m n. m.) byl postaven roku 1902 Spolkem pro pozdvižení cizineckého ruchu. Altán časem velmi zchátral a z bezpečnostních důvodů nebyl přístupný. Roku 1994 byl opraven a od té doby je opět volně přístupný veřejnosti. Znovu byl opraven včetně okolí roku 2000 a 2011. Vyhlídkový ochoz je na střeše stavby ve výšce 7 m, na střechu vedou vnější schody.