Zbytky hradu z pol. 13. st., o kterém nejsou dochovány zmínky, byl postaven na ploše pískovcového bloku. Šlo o stavbu s věží s u nás neobvyklým šestiúhelníkovým půdorysem. Není známo, z jakého materiálu byl hrad postaven. Opuštěn byl poč. 14.st.
© Prudký Martin, 07/2008
V blízkosti stojí Boží muka z roku 1851 a po stezce lze dojít až ke kapli sv. Jakuba z roku 1821. Od těchto míst pak asi po 600 m směrem na východ (vzdušnou čarou) lze nalézt záhadný pomník u staré cesty na Litice. Je uschován v záplavě zeleně a dá se celkem i přehlédnout. Panují doměnky, že snad pochází z doby Rudolfa II., ovšem vše je nepotvrzeno, neboť nikdo dosud nedokázal určit jeho původ. Nejsou zde k tomu žádná vodítka, nevede k němu ani turistická cesta.
Vladislav Hohenkreuz (upraveno redakcí), 22.2. 2006

dějiny hradu
    Po hradu, jehož zbytky stojí severně od obce Hvězda se v písemných pramenech nedochovaly žádné zmínky. Nevíme ani, jak se hrad jmenoval – místní jména Hrada či Loupežný zámek jsou mnohem mladšího původu. Teprve nedávné výzkumy F. Gabriela aj. Panáčka zařadily na základě hmotných nálezů založení hradu do první poloviny 13. století a dovolily jej se značnou dávkou pravděpodobnosti ztotožnit s dosud

popis hradu
    Pro stavbu hradu byl vybrán pískovcový blok tvořící severní konec 250 m dlouhého členitého skalního hřebene. Skála se rozpadá do dvou úrovní s výškovým rozdílem cca 4 metry. Celou plochu centrálního suku zaujala jediná stavba pravděpodobně věžovitého charakteru. Po předpokládané věži u nás značně neobvyklého šestiúhelníkového půdorysu se dochovaly pouze dražé, čili spáry vysekané do skály, které

Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Blíževedly