Údajné místo tajných bohoslužeb aktuálně netolerovaných křesťanských denominací bylo v pískovcových skalách přírodního parku v okolí Jehly zřízeno 1867. Po roce 1945 zdevastováno, roku 1993 obnoveno.
Pohled na severní část místa
© Ivan Grisa 09/2009
Bratrský oltář se nachází na modré značce z České Kamenice do Lísky, nedaleko od vyhlídkové skály Jehla. Příjezdová místa autem jsou centrum České Kamenice (nejdále u bývalé střelnice, dnes domov důchodců), resp. křižovatka před Lískou (II/263 a silnice do Kunratic), cesta z obou stran překonává nemalý výškový rozdíl. Nejbližší body veřejné dopravy představují ve volných dnech železniční stanice Česká Kamenice, resp. zastávka Horní Kamenice, v pracovních dnech se lze přiblížit autobusy do Lísky.

Bratrský oltář u České Kamenice

Strž v pískovcových skalách severovýchodně od vyhlídkové skály Jehla mezi Českou Kamenicí a Lískou je opředena pověstmi o tajných mších katolíků v letech 1515–1614, kdy zdejší panství vlastnily protestantské vrchnosti a naopak tajných evangelických bohoslužbách po Bílé hoře. Tyto pověsti jsou však doloženy až z první poloviny 19. století. Roku 1867 zde bylo upraveno místo pro pobožnosti, doplněné roku 1887 barokními sochami, přenesenými sem z jiných lokalit. Bylo součástí přírodního parku, zřízeného v okolí skalní vyhlídky Jehla. Po roce 1945 došlo k devastaci místa. Až roku 1993 bylo znovu vyčištěno, opatřeno novou pamětní deskou s vyobrazením někdejšího oltáře. Později byla osazena i torsa barokních soch, datovaných do let 1718 a 1765.

Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.luzicke-hory.cz, 3.10. 2009

Ústecký kraj,  Děčín  (DC), Česká Kamenice