Stavba nejisté datace i statutu. Nelze vyloučit raně středověký původ, první jistá zmínka 1607. Do 1785 označována důsledně jako kostel, od té doby hřbitovní kaple. Východní část zřejmě z konce 16. stol., po 1701 barokní přestavba. Po 1945 zpustla.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 04/2009
Kostel (kaple) svatého Justina se nachází na hřbitově v jižní části obce, u cesty k železniční zastávce Stvolínky (na trati Lovosice - Česká Lípa), po níž vede i žlutá turistická značka. Ze silnice I/15 odbočit na náměstí, kolem kostela Všech svatých k mostku přes Bobří potok, za ním vlevo. Parkování možné přímo u hřbitova.
Ivan Grisa , 4.4. 2009

Kostel svatého Justina ve Stvolínkách
    Stavba nejisté datace i statutu. Nelze vyloučit raně středověký původ, na pravém břehu Bobřího potoka se totiž možná nacházela předlokační ves Stvolinec, doložená již na konci 12. století. První jistá zmínka o dnešním kostele z roku 1607. Do roku 1785 stavba označována důsledně jako kostel, od té doby hřbitovní kaple. Východní část pochází zřejmě z konce 16. stol., po 1701 barokní přestavba a snad

Ivan Grisa, dle Kracíková - Smetana, Románská a gotická sakrální architektura v okrese Česká Lípa, Vlastivědná knihovnička SPS, svazek 9, vydáno 2000, str. 91 - 93, 4.4. 2009

popis

Jednolodní orientovaná stavba s neodsazeným polygonálním presbytářem s masivními opěráky v rozích. Dnešní stav výsledkem přestavby z počátku 18. století, opěráky a obrys velkého gotického okna v jihovýchodní stěně presbytáře napovídají starší původ stavby. Presbytář byl do barokní přestavby klenutý, dochovaly se odsekané zbytky přípor. Barokní plochý strop se zřítil, interiér se dnes otevírá do

půdorys kaple, šrafovaně pozdně gotické zdivo
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek