Česká Kamenice byla jako poddanské městečko vysazena v průběhu 14. století. Po staletích pomalého vývoje, přerušovaného zejména válkami, došlo k průmyslovému rozmachu v 19. a první polovině 20. století. MPZ chrání ráz zástavby ze 16.–20. století.
Severní strana náměstí s původně renesanční radnicí (vpravo) a mariánskou kašnou
Graficke pismenko Město leží v údolí říčky Kamenice asi 15 km východně od Děčína. Dopravit se sem lze vlakem po trati 081 (Děčín - Benešov nad Ploučnicí - Česká Lípa/Rumburk, z Děčína hl. n. osobní vlaky v návaznosti na vlaky EC od/do Prahy), autobusovými linkami z Děčína směrem do Šluknovského výběžku i od České Lípy a Nového Boru, autem po silnici I/13, která městem přímo prochází.
V historickém centru je parkování zpoplatněno, v blízkých ulicích lze parkovat zdarma. Nádraží je od náměstí vzdáleno asi 400 m, autobusové stanoviště Palackého asi 200 m.
Přímo ve městě se stýkají CHKO České středohoří, Labské pískovce a Lužické hory, okolí tak nabízí různorodé možnosti pro pěší i cykloturistiku, často ovšem s náročnějšími parametry.

popis

Městská památková zóna Česká Kamenice zahrnuje kromě obvodu historického hrazeného městečka s důležitými solitérními stavbami (zámek s dvorem, farní kostel, poutní kaple) i obě předměstí podél řeky. V celém areálu se vyskytují zajímavé domy z období 16.–20. století zděné, hrázděné i roubené konstrukce, odkazující se na slohy od renesance po meziválečnou modernu. I přes četné devastační zásahy po roce 1945 zůstal stavební fond města velmi

Děčín  (DC)
    Česká Kamenice