Z původního kostela v Horní Libchavě (snad konec 13. stol.) se dochovala východní hranolová věž a patrně část stěn presbytáře. Loď postavena 1736, po požáru 7. 6. 1809 obnoven, přistavěna předsíň. Po roce 1945 zchátral, dokončuje se důkladná obnova.
Kostel se nachází na vyvýšenině nad levým břehem Libchavy ve střední části protáhlé obce. V jeho sousedství najdeme i bývalou faru, která nabízí možnost ubytování. Nedaleko od kostela staví autobusy linky Česká Lípa - Česká Kamenice. Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se konají každou lichou neděli.

Kostel svatého Jakuba Většího v Horní Libchavě

Z původního středověkého kostela (snad z konce 13. stol.) se dochovala východní hranolová věž a patrně část stěn presbytáře. Loď nechal postavit velkopřevor maltézských rytířů Gundakar Poppo z Ditrichštejna roku 1736, po požáru 7. 6. 1809 byl kostel obnoven, přistavěna předsíň (1810–12). Po roce 1945 kostel zchátral až téměř ke zřícenině, dokončuje se důkladná obnova. V září 2010 byl opravený kostel opětovně vysvěcen.

Ivan Grisa, dle Kracíková - Smetana: Románská a gotická sakrální architektura v okrese Česká Lípa, UNICORNIS Praha 2000, 23.5. 2009

Další texty historie

půdorys kostela