Nádherné soutěsky v údolí řeky Kamenice, splavné od roku 1890. Jsou jednou z největších turistických atrakcí národního parku České Švýcarsko.
Plavba lodičkami mezi skalisky je nezapomenutelný zážitek
© Ivo Rozehnal, 07/2008
Soutěsky na řece Kamenici leží u německých hranic u obce Hřensko nad Děčínem. Zajímavostí je jistě žlutá turistická značka, která končí v přístavech a po splavání řeky opět pokračuje do Hřenska. Zdejší stěny jsou vysoké 50 až 150 m s bizardními tvary. Pěší cesta vede pod skalními převisy, několika tunely a přes četné lávky. Dva úseky jdou absolvovat pouze na lodičce.
Ivo Rozehnal, 2.7. 2008
popis

Údolí řeky Kamenice s Edmundovou (Tichou) a Divokou soutěskou s romantickou plavbou na lodičkách. Výklad převozníka mezi soutěskami navozuje nezapomenutelnou atmosféru zdejší úžasné skalní scenerie. Místo je přístupno od velikonoc do listopadu. Edmundova soutěska je splavná v délce 990 m a Divoká soutěska v délce 490 m.

historie

Historie plavby po říčce Kamenici Tichou (Edmundovou) a Divokou soutěskou sahá do konce 19. století. Tehdy se zde splavovalo dříví a četné pokusy plavby na vorech od Dolského mlýna po Hřensko byly úspěšné. To iniciovalo knížete Edmunda Clary-Aldrigena k úpravám soutěsky pro veřejnost. Na 200 dělníků pod italskými odborníky upravilo Tichou, neboli Edmundovu soutěsku pro bezpečné splavení. Vybudovali též restauraci, takže roku 1890 byla soutěska slavnostně otevřena. Provoz tehdy zahájilo pět lodiček s převozníky v námořnickém. Vedlejší Divoká soutěska se dočkala otevření za osm let. Místo bylo od prvopočátku turisticky velmi oblíbené. Např. ve dvacátých letech min. století místo navštívilo průměrně 160 000 lidí ročně.

Další texty historie
Ústecký kraj,  Děčín  (DC), Hřensko