Nejsevernější kostel na levém břehu Labe v Čechách vznikl r. 1747 v plavecké a dřevařské vsi Dolní Grunt (nyní Dolní Žleb) jako dřevěný. Dnešní podobu získal r. 1830, po r. 1945 zchátral. V posledních letech provedeny první zajišťovací opravy díky občanskému sdružení. Přístupný i při noci kostelů.
Dolní Žleb-kostel
Kostel stojí v centru Dolního Žlebu jižně od zdejší železniční stanice. Železnice bývala jediným legálním suchozemským spojením s Děčínem, autem lze přijet ze silnice I/62 na pravém břehu pomocí přívozu, jehož provoz je ale omezený. Po levém břehu Labe vede podél železnice vedlejší silnice, která u Čertovy Vody přejde přímo na labský břeh. Po břehu vede i cyklostezka. Zatímco silnice končí u železniční zastávky, cyklostezka pokračuje podle řeky do Německa. Z Dolního Žlebu vychází několik turistických cest, nejzajímavější z nich je takzvaná Kamenka, pískovcovými kameny dlážděná cesta do Maxiček a hraniční stezka podél Klopotského potoka (Gelobtbach) pod německý Grosser Zschirnstein.
popis

Kostel Nejsvětější Trojice v Dolním Žlebu je jednolodní, obdélníkový s užším trojboce uzavřeným presbytářem. Po severní straně se nachází obdélná sakristie. Západní část lodi je užší. Nad průčelím kostela stojí hranolová věž. Západní průčelí je tříosé, doplněné pilastry. Ve střední části je pravoúhlý portál s trojúhelníkovým nástavcem a velké segmentové vpadlé pole. Nad kladím je pak hranolová věž. Tato věž má lizénové rámce. Má oválné okno v dolním pásmu a polokruhem zakončené okno v horním pásmu. Římsa na věži je nad hodinami proložena polokruhem. Po stranách věže nad bočními osami fasády jsou křídlaté zdi. Na náběhu těchto zdí jsou sochy sv. Jana Nepomuckého a světice bez atributů. Věž kostela je kryta čtyřbokou jehlancovou střechou. Boční fasády jsou členěny v nárožích a ve střední širší části lodi pilastry a obdélným polokruhem zakončenými a polokruhovými okny. Presbytář kostela je sklenut velkou konchou s dvěma…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek a UPČ 1 Academia 1977), 29.9. 2021

historie

Plavecká a dřevařská osada Dolní Grunt (dříve německy Niedergrund a. d. Elbe, od r. 1949 Dolní Žleb) vznikla těsně u česko-saské hranice na levém břehu Labe. Zejména po třicetileté válce se úspěšně rozvíjela, což vedlo ke vzniku zdejšího kostela r. 1747, původně zřejmě dřevěného. Dnešní stavba pochází z r. 1830 (vysvěcena r. 1831), je provedena v pozdním baroku s klasicistními prvky. V té době zde žilo již více než 500 obyvatel, kteří začali kromě tradičních zdrojů obživy využívat i turistický ruch. Ten zesílil po otevření pražsko-drážďanské železnice (8. 4. 1851). Nyní tu žije asi 180 obyvatel a od r. 1980 je Dolní Žleb městskou částí Děčína. Kostel po odsunu německého obyvatelstva r. 1945 zchátral a přestal sloužit svému účelu. V posledních letech proběhly nejnutnější zajišťovací opravy zásluhou místního občanského sdružení. Kostel má sice status kostela farního, ale bohoslužby se tu slouží jen příležitostně.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977 a webové stránky http://dolnizleb.webpark.cz/indexalles.htm, 26.2. 2010

Ústecký kraj,  Děčín  (DC), Děčín XIV-Dolní Žleb