Goticko-renesanční trojlodní kostel z přelomu 16. a 17. století si přes pozdější zásahy zachoval stylově čistou podobu. Na místě předchůdce ze 14.–15. století postaven jako farní kostel poddanského města, se sousedním zámkem spojen krytou chodbou.
Kostel od jihovýchodu,
od památného tisu u děkanství.
Kostel stojí na jižním okraji historického jádra města proti místnímu zámku. Od nádraží asi 200 m nejprve podél silnice I/13, na křižovatce u přejezdu do Žandova do Lipové ulice. Tudy lze přijet i autem. Hlavní autobusová stanice Palackého asi 100 m od kostela.
popis

Kostel je síňové trojlodí s mohutnou hranolovou věží v jihozápadním rohu a krátkým odsazeným presbytářem v šíři hlavní lodi. Vnějšek je jednoduchý, hladké stěny člení jen nárožní bosáž, přiznané podpěry klenby v bočních stěnách, hlavní římsa, hrotitá okna doplněná malými obdélnými (v lodích pod, v presbytáři nad hrotitými). Portály jsou v západní a jižní stěně po jednom, v severní dva. K presbytáři se připojují dvě nízké sakristie. Vnitřek trojlodí kryje valená klenba se sítí žeber, obdobně je zaklenut i nevelký presbytář. Kamenické články v interiéru kostela jsou pozdně renesanční (tribuna, empory). Vnitřní zařízení je převážně barokní.

Kostel svatého Jakuba Většího v České Kamenici

Farní kostel se poprvé připomíná roku 1352. Jeho původní zasvěcení není jisté. Stavba byla výrazně menší, o jejím uspořádání není mnoho známo. Roku 1423 se sem utekli obyvatelé města před jedním z husitských obléhání. Definitivně byl starý kostel zničen při válkách mezi Lužičany a Vartenberky v polovině 15. století. Poté byl postaven znovu, s tím snad souviselo i nové patrocinium, doložené roku 1457. Tato stavba zřejmě využila část starších konstrukcí (dochován západní portál z přelomu 14. a 15. století), byla možná bezvěžová. Od poloviny 16. století se postupně stavěl nový kostel. Jako první vznikla velká věž (1550–2) spolu s přiléhající částí trojlodí. Ještě roku 1588 však měl kostel jen 92 míst k sezení, což svědčí o přetrvávání stavby z 15. století. Dnešní síňové trojlodí vzniklo v letech 1605–10 jako jedna z posledních goticko-renesančních sakrálních staveb v Čechách. Pod ním byla zřízena vartenberská…  číst dále

Ivan Grisa, dle Kolektiv autorů: Česká Kamenice, 2002 a webové stránky http://www.dendrochronologie.cz/, 19.9. 2008

Další texty historie
Ústecký kraj,  Děčín  (DC), Česká Kamenice