Goticko-renesanční trojlodní kostel v severozápadním rohu původního hrazeného města. Postaven v letech 1483–1557 na místě starší stavby, ze které byla patrně převzata hlavní věž v severozápadním rohu. Později několikrát upravován.
Kostel stojí na křižovatce Zámecké a Kostelní ulice, asi 200 m od Horního zámku. Nádraží cca 750 m jihozápadně, náměstí s autobusovými zastávkami asi 200 m. Přímo u kostela možnost parkování.
Kostel je přístupný jen v době bohoslužeb, které se konají ve středu a pátek v 17.30, ve čtvrtek, sobotu a neděli v 8.30.

Kostel Narození Panny Marie v Benešově nad Ploučnicí
    Postaven v letech 1483–1557 na místě starší stavby. Z ní patrně pochází věž, plnící původně i obrannou úlohu. Byla postavena počátkem 14. století, roku 1426 poškozena, do roku 1487 opravena, později zvýšena. Presbytář kostela se stavěl 1483–1511, v letech 1517–20 budováno trojlodí, sklenuté 1552–54 Valentinem Hirschem. Sakristie z roku 1748 s dodatečně osazenými renesančními prvky. Kostel upravován v

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 27.7. 2008

popis

Pozdně gotické síňové trojlodí s užším a nižším dlouhým presbytářem, k němuž na severu přiléhá Salhausenovská pohřební kaple, na jihu nízká sakristie. V severozápadním rohu trojlodí mohutná hranolová věž, téměř na její šířku vložena kruchta, přístupná samostatným vstupním objektem z jihu. Vnitřní zařízení mimořádné kvality, zčásti soudobé se stavbou kostela. Cenný je zejména soubor

půdorys kostela
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek