Zámek přestavěný z tvrze, doložené k r. 1505 za Viléma z Illburka. Po r. 1575 rozšířena renesančně a po r. 1655 raně barokně na sídlo litoměřických biskupů. Čtyřkřídlá budova chráněná příkopem obsahuje zdivo gotické a renesanční fáze tvrze.
Zámek od jihovýchodu
© Ivan Grisa 04/2009
Stvolínky najdete asi 10 km jihozápadně od České Lípy na silnici ze Zahrádek na Kravaře. Zdejší zámek, vzniklý přestavbou starší tvrze, stojí v jihozápadní části obce hned vedle kostela nad svahem k Bobřímu potoku a je dobře vidět i při průjezdu obcí po hlavní silnici č. 15. Čtyřkřídlá barokní budova je dodnes zčásti obklopena původním příkopem a bezpochyby ukrývá cenné pozůstatky původní gotické tvrze i renesanční přestavby. Památka je však v nepříliš dobrém stavu a není běžně přístupná veřejnosti.
Filip Matoušek, 14.6. 2005

Historie
    Nejstarší zprávy o vsi se objevují již v průběhu 14. století, není ale jasné, kdy byla v místech původního dvorce založena gotická tvrz. Ves totiž patřila od počátku 15. století k blízkému hradu Ronovu, sídlu jedné z větví pánů z Dubé. V průběhu 15. století držel obě sídla Vilém z Illburka, který vedl vleklý spor a drobnou válku s lužickým šestiměstím; proto byly roku 1444 Stvolínky trestní výpravou

Hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezska, díl III. Severní Čechy, 13.6. 2005

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Stvolínky