Renesanční zámek, vzniklý v několika etapách v průběhu 16. a 17. století na jižním okraji poddanského městečka, v sousedství starého vrchnostenského dvora. Další úpravy v 18. a 19. století, do roku 1938 sídlo knížat Kinských. Od roku 1945 chátrá.
Pohled z kostelní věže, vlevo v pozadí dvůr a pivovar
Zámek stojí na jižním okraji historického jádra města, západně od kostela sv. Jakuba Většího. Od železniční stanice je vzdálen asi 200 m, od autobusového stanoviště v Palackého ulici 100 m. Přímo kolem bývalého pivovaru vede silnice I/13, ze které lze k zámku odbočit (ve směru od Děčína pokračovat přímo) a zaparkovat, průchod na zámecké nádvoří bývá s výstrahou otevřen. Druhou možností příjezdu je odbočit ze silnice I/13 u přejezdu směrem k Žandovu dolů Lipovou ulicí. Při parkování pozor na věci v autě...
popis

Zámek se skládá z několika v podstatě autonomních budov. Nejstarší a největší západní křídlo je dvojpatrový masivní objekt s výrazným risalitem uprostřed západního průčelí a krátkým severním pokračováním u městské hradby. Na severu přiléhá k jižní městské hradbě, v celé výšce byl postaven naráz. Původní vzhled fasády se v zásadě dochoval na západní a severní straně (pravoúhlá okenní ostění s přetínanými pruty, slepé arkády na severní a západní fasádě risalitu, arkýř v koutě nad průjezdem), dvorní (východní) fasáda klasicistně upravena koncem 18. století. Na přelomu 16. a 17. století bylo postaveno patrové jižní křídlo, jehož střední část se dodnes do nádvoří otevírá obloukovými arkádami. Všechny jeho fasády prošly klasicistní úpravou. Na severní straně nádvoří stojí dva zděné patrové klasicistní domy, oddělené slepou soutkou. Za nimi po městské hradbě vede krytá chodba z nejstarší části zámku do kostela sv.…  číst dále

Ivan Grisa, dle Kolektiv autorů, Česká Kamenice (2002), 19.9. 2008

Zámek v České Kamenici

Počátky dnešního zámku jsou nejasné. Majitelé panství, Vartenberkové, sídlili od poloviny 15. století na hradě nad městečkem. S uklidňováním vnitropolitické situace a růstem nároků šlechty na pohodlí však malý hrad na strmém kopci přestal vyhovovat. Počátek stavby zámku (nazývaného dlouho do 17. století tvrzí) u panského horního dvora na jižním okraji městečka se obvykle kladou do roku 1539. Tomu by napovídala i v podstatě ještě pozdně gotická profilace okenních ostění západního křídla. Plně se sem Vartenberkové přesunuli snad kolem roku 1551, kdy opustili definitivně hrad. Vzhledem k vyčerpání finančních zdrojů nákupy nových částí panství byli nakonec nuceni je roku 1614 prodat Radslavovi ze Vchynic (Kinskému). Od něj ho zdědil jeho synovec Vilém, zavražděný v únoru 1634 jako Valdštejnův spříseženec v Chebu. Zboží přesto zůstalo v rodině hrabat, od roku 1750 knížat Kinských. Ti zámek postupně rozšiřovali a upravovali. Posledním majitelem…  číst dále

Ivan Grisa, dle Kolektiv autorů: Česká Kamenice, 2002, 20.9. 2008

půdorys přízemí zámku