Venkovský kostelík v Hostíkovicích u Holan na pískovcovém pahorku, obklopený nepoužívaným hřbitovem. Stavba z přelomu 13. a 14. stol., původně zasvěcená sv. Kateřině. Při přestavbě 1839 změněn tvar většiny oken, přistavěna sakristie a předsíň.
Kostel od severozápadu
© Ivan Grisa 05/2009
Hostíkovice (součást obce Holany) stojí přímo u silnice I/15 mezi Stvolínkami a Zahrádkami. Parkování je možné přímo pod kostelem, autobusy zastavují na hlavní silnici. Nejbližší železniční stanice Zahrádky asi 2 km západně.

Kostel Nejsvětější Trojice v Hostíkovicích u Holan

Venkovský kostelík na pískovcovém pahorku, obklopený nepoužívaným hřbitovem. Stavba z přelomu 13. a 14. století, původně zasvěcená sv. Kateřině. Stávající patrocinium od 18. století. Při přestavbě, dokončené roku 1839, se změnil tvar většiny oken, byla přistavěna sakristie a předsíň. Církevním účelům sloužil do roku 1975, byla zde instalována exposice o dějinách venkova na Českolipsku.

Ivan Grisa, dle Kracíková - Smetana: Románská a gotická sakrální architektura v okrese Česká Lípa, UNICORNIS 2000, 5.5. 2009

půdorys kostela, křížkovaně vyznačeno raně gotické zdivo
Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Holany