Evangelický kostel v Podmoklech byl postaven v l. 1881-1884 (návrh G. L. Moeckel, stavitel W. Nickel). Na vybudování kostela měl významnou zásluhu průmyslník Franz Jordan. Eklektický kostel v novogotickém a novorománském stavebním stylu. Po roce 2000 prošel kostel celkovou rekonstrukcí.
Kostel stojí nad nejvyšším bodem podmokelské části Teplické ulice, asi 400 m od hlavního železničního nádraží, u autobusové zastávky Teplická.
12.5. 2013
popis

Orientovaná stavba s prvky pseudorománského i pseudogotického slohu. S příčnou lodí a polygonálním závěrem, v západním průčelí včleněna hranolová věž s osmibokou horní částí a vysokou jehlancovou střechou. Celá vnější fasáda je z pískovcových kvádrů, doplněná články z červeného kamene, s dvakrát odstupněnými opěráky. Od jihu je přístup dvojramenným schodištěm. Stavba bazilikálního charakteru s křížením, s trojbokým kněžištěm. Boční lodě jsou nízké, s dvěma sdruženými trojitými okny, ostatní okna jsou vysoká, tvořená dvojicí úzkých lomených otvorů s trojlaločným oblkoukem, nad kterým je kruhové okno. Na jižní straně je, mezi příčnou lodí a závěrem, schodišťová věž se vřetenovým schodištěm, na protější straně je sakristie obdélného půdorysu. Ze západu k sakristii přiléhá další schodišťová věž. Vstup do kostela vede hrotitým ústupkovým portálem na západní a na jižní straně (s předsíní). Nad jižním…  číst dále

historie

Podmokly, které jsou dnes částí města Děčín, byly do r. 1942 samostatným městem. V důsledku výstavby železniční trati Praha - Drážďany došlo po roce 1850 k prudkému rozvoji města. V té době žilo ve zdejší oblasti mnoho protestantů, zejména saského původu. Evangelická obec, spadající původně pod farnost v Habřině u Úštěka, se osamostatnila v roce 1874. O výstavbu evangelického kostela, postaveného v l. 1881 - 1884, se významně zasloužil průmyslník Franz Jordan. Architektonický návrh vypracoval G. L. Moeckel z Drážďan, stavitelem byl W. Nickel. Dne 15.1.1923 se v kostele uskutečnila přednáška a varhanní koncert Alberta Schweitzera (1875-1965), držitele Nobelovy ceny za mír (1952), protestantského teologa, misionáře, filosofa, varhanního virtuóza a lékaře. Po roce 2000 kostel prošel celkovou rekonstrukcí.

Ústecký kraj,  Děčín  (DC), Děčín IV-Podmokly