Prvně jsou Držovice zmiňovány v 16. století. Těžila se zde hrnčířská hlína, která se zpracovávala v nedalekém Levíně, ale po první světové válce byla ložiska vytěžena.
Držovice

Držovice

Držovice jsou dnes jednou z místních částí 4 km vzdáleného Úštěku. Prvně jsou zmiňovány v 16. století. Známé byly zejména kvůli ložiskům hrnčířské hlíny, ze které se vyráběla keramika v nedalekém Levíně, nicméně po první světové válce byla ložiska zcela vytěžena. Další obživou zde bylo ovocnářství a pěstování chmele, ovšem odsun německého obyvatelstva po druhé světové válce zasadil i tomuto místu, jako mnoha jiným, těžkou ránu. Dnes zde nežije ani desetina lidí oproti situaci před druhou světovou válkou. Doba po únoru 1948 se nesmazatelně vryla i do místní architektury, mnohdy značně necitlivě upravované, ale i přesto se zde najdou zajímavé roubené a zděné usedlosti. V nedávné době byla v Držovicích otevřena kozí farma, kterou je možné navštívit a kde je možné zakoupit různé kozí, kravské a ovčí pochutiny.
Lada Hašková, 17.6. 2010
Ústecký kraj,  Litoměřice  (LT), Držovice