horský hotel Solárka

Ondřejník - Frýdlant nad Ostravicí
Moderní dřevěný horský hotel vystavěný manželi Látalovými v l. 1932–33 pod vrcholem Ondřejníku v Beskydech. Cíl častých turistických výletů byl úmyslně zapálen 28. 9. 2002. Ohořelé torzo bylo strženo a dnes jsou zde pouze kamenné základy.
celkový pohled na pozůstatek kamenného přízemí chaty od severu
v pozadí starší turistická chata KČT
© Jan P. Štěpánek 01/2010
Graficke pismenko Zarůstající zříceniny vyhořelé, kdysi v širokém okolí slavné horské turistické chaty Solárky pod hřebenem Ondřejníku s nádherným výhledem na Lysou horu a do údolí Ostravice.
Někdejší vyhledávaný turistický cíl vyhořel v roce 2002 snad s úmyslem pojišťovacího podvodu.
Turistům na Ondřejníku dodnes slouží starší turistická chata Klubu československých turistů.

Historie a popis hotelu Solárka
    V době vrcholícího období tzv. 1. republiky se ve 30. letech 20. století stávala čím dál více populárnější a vyhledávanější domácí turistika a s ní spojené zpřístupňování československých hor. Nejinak tomu bylo i v Beskydech. Stále vzrůstající popularita horského hřebene Ondřejníku nad Frýdlantem nad Ostravicí si nejenže vynutila rozšíření stávající starší chaty, ale především výstavbu nového a na svou dobu vysoce moderního horského hotelu

Jan P. Štěpánek dle J. a J. Poláškovi: Historie beskydské turistiky, 2009, 5.4. 2010