Nepatrné terénní pozůstatky zeměpanského dvorce, později biskupského hradu ze 13. stol. zaniklého před pol. 15. stol., ležící na mírně vyvýšeném místě u kostela sv. Václava.
průběh zbytku severního příkopu
vpravo náznak vněšího valu, vlevo ohradní zeď bývalého hřbitova stojící na zbytku vnitřního valu, v pozadí fara
Graficke pismenko Město leží v nadmořské výšce okolo 200 m n.m., vzdáleno asi 5,5 km východně od bývalého okresního města Kroměříže. Hulín se nachází v nížině středního Pomoraví při říčce Rusavě, která přitéká od 7 km vzdáleného města Holešova a v lužním lese jižně od města ústí do řeky Moravy. Říčka Rusava vytvářela před regulací na konci 19. století množství ramen, která tvořila i pasivní ochranu bývalého hulínského hradu. Samotný hrad stával nedaleko dnešního náměstí Míru, v prostoru kostela sv. Václava, který byl kdysi součástí hradního areálu.
Ondřej Štěpánek, 24.2. 2008

historie

První písemná zmínka o Hulíně pochází z roku 1224, kdy na zdejším, tehdy ještě zeměpanském dvorci, vydává český král Přemysl Otakar I. dvě listiny určené pro město Opavu a Přibyslavice. Tento dvorec byl střediskem menšího markraběcího hradského obvodu. Jeho součástí byl dodnes existující, pozdně románský kostel sv. Václava, postavený ještě za zeměpanské správy. Ze zachovaného textu těchto listin je patrno, že král zde přebýval se svou družinou v

Ondřej Štěpánek podle M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, zámků a tvrzí, Libri, 2001, 24.2. 2008

popis

Po hradu samotném se zachovali jen nepatrné pozůstatky. Opevnění zaujímalo mírně vyvýšený terén u kostela sv. Václava a celý tento areál chránila ze všech stran rozlitá ramena říčky Rusavy. Ještě v 19. století byla jižní strana opevnění (v místech předpokládaného příkopu) zavodněna. Nejpatrnějším zbytkem opevnění je však fragment 14 m širokého severního příkopu s náznakem vnějšího valu. Příkop okolo hradu se od severu stáčel k západu a východu

Ondřej Štěpánek podle M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, 2001, 25.2. 2008

Časová osa

1224
    Na zdejším zeměpanském dvorci Přemysl Otakar I. vydává dvě listiny určené pro Opavu a Přibyslavice.
    1238
    Vydána v Hulíně další důležitá listina Přemyslem Otakarem II.
    1248
    V písemných záznamech jmenován vladařem Kyzlink.
    1261
    Hulínský újezd darován Přemyslem Otakarem II. biskupovi Brunovi ze Schauenburgu, tím se dostává na dlouhou dobu do majetku olomouckých biskupů.
    před rokem 1294
    V Hulíně vznikl krátce existující nový biskupský hrad.