Hrad vybudován počátkem 14. stol. V r. 1365 byl majitelem Vlk z Dobrotic, po jeho smrti byl prodán Ctiboru z Cimburka, jeho rod držel hrad až do r. 1437. Koncem 70. let 15. stol. rozbořila hrad vojska uherského krále Matyáše, nebyl již obnoven.
Dvoupalácové hradní jádro
Hrad Křídlo stával nad vsí Chomýží; svůj název odvozoval od vysunutého křídla protáhlé hory Barvínku, která střežila vstup do údolí Rusavy. I když prvou zprávu o hradě máme až z r. 1365, byl podle stavebních dispozic vybudován asi počátkem 14. století. V r. 1365 postoupil Vlk z Dobrotic, syn Záviše z Dobrotic, hrad Křídlo spolu s třetinou Chomýže, částí Chlumečného a polovinou Rymic Vilémovi z Kunštátu. Po jeho smrti (1374) prodal poručník nezletilých dětí Heralt z Kunštátu hrad Ctiboru z Cimburka, který se pak psal i z Křídla; jeho rod držel hrad až do r. 1437. V l. 1437 – 1460 jej vlastnili Herburt a Leonart z Bořitova, jinak z Počenic. V l. 1460 – 1480 náležel hrad Křídlo Machně z Krčmaň, vdově po Herburtovi z Bořitova. Ta se pro svůj rozmařilý život dostávala do četných finančních nesnází, z nichž hledala ...

historie

Nedávnými archeologickými výzkumy byla částečně odkryta a zafixována vstupní brána do hradu včetně osazení nalezené levé (východní) patky vnitřního portálu Druhá patka byla bohužel neznámými návštěvníky zcizena. Výzkumem byla rovněž odkryta vlčí jáma kolébkového padacího mostu, ta byla po skončení výzkumu opět zakryta. V baštovitém výběžku na severozápadě předhradí byl výzkumem odhalen

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• 1365

První zpráva o hradě, ale hrad byl podle stavebních dispozic vybudován asi počátkem 14. století. V tomto roce postoupil Vlk z Dobrotic, syn Záviše z Dobrotic, hrad Křídlo spolu s třetinou Chomýže, částí Chlumečného a polovinou Rymic Vilémovi z Kunštátu.

• 1374

Zemřel Vlk z Dobrotic a poručník nezletilých dětí Heralt z Kunštátu prodal hrad Ctiboru z Cimburka, který se pak psal i z Křídla.

• 15. století

Rozbořila hrad vojska uherského krále Matyáše.

• 1437 - 1460

Hrad vlastnili Herburt a Leonart z Bořitova, jinak z Počenic.

• 1460 - 1480

Hrad Křídlo náležel Machně z Krčmaň, vdově po Herburtovi z Bořitova. Ta se pro svůj rozmařilý život dostávala do četných finančních nesnází, z nichž hledala východisko v padělání hodnotných uherských mincí z doby Matyášovy, které prováděla přímo na hradě.

datum je přibližné

Se na krátkou dobu hradu Křídla zmocnil jeden z Machniných věřitelů Albert Kostka z Postupic.