Na místě původní dřevěné kaple stál pozdější kostel. Ten po zásahu bleskem zbourán a v l. 1897–1900 vystavěn nový kostel v pseudorománském stylu. V průčelí věž zakončená osmibokým jehlanem.
Kostel sv. Vavřince v Žeranovicích
Průčelí kostela s věží
© Pavel Vítek 08/2010
Obec Žeranovice se nachází 5 km jižně od Holešova a 10 km severozápadně od centra Zlína. Kostel sv. Vavřince nalezneme na mírném návrší jihovýchodně od centra obce. Dominantou obce je ale zámek, který je účelově využíván a kromě hospůdky v něm umístěné, není veřejnosti přístupný.
popis

Nový kostel byl postaven v pseudorománském slohu. Vévodí mu vysoká věž, vyzdvižená v průčelí kostela. Zastřešena je osmibokým jehlanem. Ve věži jsou zavěšeny dva zvony, Václav z roku 1898 a Vavřinec z roku 1985. Ten byl ulit ve zvonařské dílně v Brodku u Přerova. Umíráček je umístěn v sanktusníku na sedlové střeše kostela. Chrámový portál je zaklenutý obloukem. Boční fasáda je členěná a plasticky zdobená. Před kostelem, mimo areál kostela, v roce 2000 umístěna socha Ježíše Krista.

historie

První písemná zmínka o Žeranovicích, původně Žiravicích pochází z roku 1297. Na místě nynějšího kostela sv. Vavřince stávala původně dřevěná kaple. První záznam o kostele pochází z roku 1322. V roce 1893 po zásahu blesku se začaly ve stropě kostela objevovat trhliny a kostel musel být zbourán. Poslední bohoslužby zde byly konány v květnu r. 1897. Provizorní bohoslužby se pak konaly v budově místního pivovaru a kostel byl do základů zbourán. Ještě v roce 1897 však započala výstavba nového kostela a v roce 1900 byl již nový kostel vysvěcen.

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Žeranovice