Farní kostel sv. Mikuláše z r. 1845 nahradil zchátralou a strženou gotickou stavbu, doloženou již r. 1386. Jeho stavbu inicioval majitel panství Leopold ze Šternberka. Z pův. kostela zachováno několik oltářních obrazů a cenný renesanční náhrobek nejvyššího písaře Václava Tetoura z Tetova z r. 1560.
Věž kostela sv. Mikuláše
Ves Malenovice prvně připomínaná r. 1321 se stala podhradím gotického hradu, který ve 14. století vyrostl na výběžku Babí hory. Hrad byl později upravován renesančně a barokně a po opravách v letech 1950-1957 slouží jako sídlo muzea. Malenovice se staly r. 1949 městskou částí Zlína, který je od r. 1990 městem statutárním. Severním okrajem Malenovic protéká řeka Dřevnice, jejímž údolím prochází silnice I/49 ze sousedních Otrokovic na slovenskou hranici u Střelné. Vede tudy také lokální železniční trať 331 z Otrokovic do Vizovic, na níž mají Malenovice nádraží a další dvě zastávky. Z Malenovic vycházejí k jihu dvě turistické trasy, žlutě značená vede k poutnímu místu Svatá Voda, modrá se pak kolem Tlusté hory obloukem vrací do centra Zlína. Tok řeky Dřevnice z Otrokovic až do Vizovic sleduje z různé vzdálenosti značená cyklotrasa.
13.7. 2015
historie

Současný malenovický kostel sv. Mikuláše pochází až z 19. století, původní gotický kostel je zde ale doložen již v roce 1386. Tehdejší celkový rozvoj panství Malenovice spojený s pozemkovou expanzí do širokého okolí souvisel s osobností majitele hradu, jímž byl v té době moravský markrabě Jošt, synovec Karla IV. V následujících staletích však kostel postupně chátral, až byl nakonec stržen a v roce 1845 nahrazen současnou stavbou. Z původního kostela se dochovalo několik oltářních obrazů a také cenný renesanční náhrobek bohatého a vlivného majitele malenovického panství, nejvyššího moravského písaře Václava Tetoura z Tetova, který zemřel r. 1560. Iniciátorem i investorem výstavby nynějšího kostela byl tehdejší majitel panství, hrabě Leopold ze Šternberka, což ostatně připomíná šternberský erb uvnitř kostela, šternberská hvězda zdobí i kostelní lavice. Hlavní oltář je zasvěcen patronu kostela sv. Mikuláši, ostatní výzdoba…  číst dále

Pavel Vlach (s použitím webu farnosti Zlín-Malenovice), 13.7. 2015

Zlínský kraj,  Zlín  (ZL), Zlín-Malenovice